Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Згадаймо сьогодні Георгія Гонгадзе

Замовники вбивства досі не названі.

Укрінформ.

Згадаймо сьогодні Георгія Гонгадзе

16 вересня вшановують пам'ять журналіста Георгія Гонгадзе, який зник саме цього дня 18 років тому

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на «Укрінформ». Тіло, яке опізнали друзі та родичі, знайшли 2 листопада в Таращанському лісі, за 70 км від Києва. Більшість проведених згодом експертиз підтвердили, що знайдений труп - це тіло Гонгадзе.

Однак, лише у лютому 2001 року Генеральна прокуратура визнала факт смерті журналіста та порушила справу за статтею «Навмисне вбивство». У вересні 2002 року було визнано, що знайдене в Таращанському лісі тіло належить Гонгадзе. У 2009 році в Київській області були знайдені останки черепа, які належали зниклому журналісту. Утім, мати Георгія Гонгадзе до останнього не вірила, що знайдені останки належать її синові, тому його поховали лише 22 березня 2016 року.

 Утім, мати Георгія Гонгадзе до останнього не вірила, що знайдені останки належать її синові, тому його поховали лише 22 березня 2016 року.

Нагадаємо, зникнення та вбивство Георгія Гонгадзе викликало широкий суспільний резонанс як в Україні, так і за кордоном. В Україні з акцій протесту проти зникнення та вбивства журналіста розпочались широкомасштабні протестні акції, відомі під назвою «Україна без Кучми». Під час них протестувальники звинувачували тодішнього президента та його найближче оточення у зникненні журналіста й вимагали відставки Кучми.


Майже через вісім років після зникнення журналіста, 15 березня 2008 року, Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх працівників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколу Протасова - і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років. Протасов помер у колонії наприкінці березня 2015 року.

Колишнього начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача 29 січня 2013 року було засуджено до довічного позбавлення волі. Однак і досі не названі замовники вбивства журналіста.

У квітні 2014 року Генеральна прокуратура України почала перегляд справи про вбивство Гонгадзе і перевірку причетності до нього тодішнього президента Леоніда Кучми. У лютому 2015 року Генпрокуратура поновила досудове розслідування кримінального провадження за фактом організації умисного вбивства журналіста Георгія Гонгадзе за попередньою змовою групою осіб, а також за фактом перевищення влади і службових повноважень особами, які займали особливо відповідальне становище, що спричинило особливо тяжкі наслідки.

Telegram Channel