Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
На Волині понад 10 тисяч аліментників

Стягнення заборгованості із аліментів в Україні збільшилося на сотні мільйонів гривень.

www.ukrinform.ua

На Волині понад 10 тисяч аліментників

Майже 53 мільйони гривень заборгованості стягнули державні виконавці із батьків, котрі ухиляються від перерахування коштів для утримання дітей

Проблема несплати аліментів болюча для матерів, яким після розлучення доводиться самостійно виховувати синів та доньок. За словами начальника Головного територіального управління юстиції в області Олега Тимченка, вона набула широкого масштабу і на Волині. В області 10 800 батьків, повідомив він під час прес-конференції у Луцьку, ухиляються від сплати аліментів. Завдяки новим законодавчим змінам, які посилили відповідальність боржників, спочатку року майже 53 мільйонів гривень стягнуто із безвідповідальних батьків на користь дітей. З них більше 30 мільйонів — завдяки нововведенням. І це засвідчує, що вони працюють. А з 28 серпня набули чинності норми другого пакету законів «Чужих дітей не буває», якими запроваджені ще суворіші санкції за несплату аліментів та передбачені нові механізми захисту прав жінок та дітей.

Серед нововведень — можливість накладати обмеження на боржників на виїзд за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю, участь у прийнятті рішень про виїзд дітей за кордон, якщо батько не сплачує аліменти на утримання дитини 6 місяців. До неплатників суд може застосувати адміністративне стягнення у вигляді суспільно-корисних робіт.  

Серед нововведень — можливість накладати обмеження на боржників на виїзд за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю, участь у прийнятті рішень про виїзд дітей за кордон, якщо батько не сплачує аліменти на утримання дитини 6 місяців. До неплатників суд може застосувати адміністративне стягнення у вигляді суспільно-корисних робіт. Якщо порушник ухиляється від виконання їх, його чекає адміністративний арешт строком до 15 діб. У випадку злісного ухилення від них він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності. Йому загрожує арешт до 6 місяців чи позбавлення волі до трьох років.

За словами радника міністра юстиції України, народного депутата Ігоря Алексєєва, вже перший пакет ініціативи «Чужих дітей не буває» продемонстрував хороший результат. Стягнення заборгованості із аліментів в Україні збільшилося на сотні мільйонів гривень. Це кошти які могли б не потрапити до дітей. Другий пакет, наголосив він, ще жорсткіший. Особливо ефективним механізмом є заборона виїзду за межі України. Коли боржника повертають додому, не даючи дозволу на перетин кордону, декотрі недобросовісні татусі моментально знаходили кошти і за кілька днів сплачували усю суму, заборговану за 5-10 років.

Про ефективність заборони виїзду за кордон говорили на прес-конференції і мами, котрим чоловіки-боржники роками не платили ні копійки на утримання дітей.

Telegram Channel