Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чим дивувала «Циганка Аза» у Луцьку

Циганська любов - воля...

Фото: Волинський облмуздрамтеатр

Чим дивувала «Циганка Аза» у Луцьку

Актори й глядачі відкрили 79-тий театральний сезон у Волинському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка

"Циганку Азу" - музичну драму на дві дії за Михайлом Старицьким вперше показали на театральній сцені саме в Луцьку 60 років тому. І ось вона прочитана по-новому заслуженим діячем мистецтв України Михайлом Ілляшенком.

  Як марево, циганові Василю ввижається воля, табір, і циганка Аза - те, від чого відмовився, бо покохав Галю.

 22-23 вересня ця прем'єра відкрила 79-й театральний сезон. Що нового побачили глядачі? Та, власне, щоразу по-новому переосмилюєш тему любовного трикутника. А коли його вершини -  ще й герої з гарячим ромським темпераментом, то питання стає гостро категоричним: або любов, або смерть.

Чому кохаєш одну, а бажаєш іншої? Як марево, циганові Василю ввижається воля, табір, і циганка Аза - те, від чого відмовився, бо покохав Галю, а вона - його, коли циганський табір оселився у селі. Їх прокляли родини, їх цурається громада. Галя шукає затишку, у Василевих жилах вирує спрага до волі. А запальна красуня Аза додає вогню. На вигляд вона - розпусна й зухвала, а в душі - закохана до безтями у цигана і ладна прощати йому зраду з "білою". І Василь зізнається їй в коханні, але ж Галя чекає дитину, а він же ж їй присягався? Його розриває від думок надвоє. 

Софія Матюшенко у ролі циганки Ази.

Майстерно зіграли головну героїню Азу Софія Матюшенко та Людмила Натанчук, ліричного водночас і пристасного Василя - Ігор Натанчук, розчулила Анастасія Бортнік у ролі Галі.

Людмила Приходько (Гордиля), Ігор Натанчук (Василь): "Я тебе виростила, як свого".

Особливо проникливо й по-справжньому виконав роль батька Юхима Мирослав Юзефович, мудру циганську матір Гордилю, що бореться за щастя дітей допоки є змога, - народна артистка України Людмила Приходько, чудесно сватав сина народний артист України Олександр Якимчук, кумедно підсватував заслужений артист України Олександр Пуц. Весела й мудра роль дісталася Богдану Якимчуку - він грав простакуватого Опанаса, але скільки мудрості було в тій ролі! Загалом у виставі задіяно понад чотири десятки акторів.

Мирослав Юзефович (Юхим) і  Анастасія Бортнік (Галя): "Не проклинайте мене, тату!"

 

Цигани у драмі говорять і співають українською. Підбір, обробку, аранжування циганських та українських народних пісень здійснив диригент - заслужений артист України Микола Гнатюк. Тим і зрозумілою була вся ця історія, драматизм якій додавала пісня і журлива скрипка, а оркестр так підкидав жару, що аж вигулькував із оркестрової ями.

Заслужений діяч мистецтв України Володимир Замлинний поставив запальні танці. Художник-постановник Богдана Бочкай одягла це дійство у яскраві циганські костюми і витримані селянські. Особливістю вистави було ще й таке, що у драмі грали діти. Швидше не грали, а просто були собі ними - Владислава Пікула, Христина Хмілевська, Варвара Ілляшенко. Помітно було, що то рідні театрові діти, бо вели себе, як справжні актори - не плакали. Укінці вистави одна виявилася внучкою головного режисера і побігла просто дідусеві на руки.

Але фінал драми - не втішний, проте повчальний. Кохати не можна двох. Це розуміє Василь і ...вбиває Азу. Він знає, що присуд від громади буде той же і йому. Він його отримав. Не голосить мати Гордиля. Вона лише бере у циганок маленьке Василеве дитя. Діти - то надія. Кохання має жити, хоча б у дітях.

Вистава здійняла гучні аплодисменти від переповненого залу глядачів. Успішно стартував 79-й сезон! 

А "Циганка Аза" може, застереже когось від зрадливого кохання? Наступної суботи артисти покажуть її для вас знову. 

Вистава, яка змусить замислитися кожного.
Telegram Channel