Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Волинь – серед лідерів за ураженням кором

Серед уражених в основному діти до 17 років – 70%

Волинський обласний лабораторний центр

Волинь – серед лідерів за ураженням кором

У 2018 році на Волині зареєстровано понад 1390 випадків кору, інтенсивний показник становить 132 на 100 тисяч населення, що перевищує середній показник по Україні майже у 2 рази.  Діти до 17 років становлять 70%. Найбільш  ураженою є вікова група від 1 до 9 років

По рівню  захворюваності  Волинь  входить в першу десятку областей уражених кором. Ситуація щодо захворюваності на кір  в області є напруженою, ускладнюється виникненням спалахів та сімейних вогнищ. Про це інформує Волинський обласний лабораторний центр.

 Зареєстровано 67 спалахів кору — 22 в школах, 3 в закладах дошкільної освіти, 2 у професійно-технічних учбових закладах та 40 в побуті.  70% із загальної кількості захворілих не були щеплені проти кору або щеплені з порушенням календаря. Серед хворих також є особи, котрі отримали імунопрофілактику понад 10 років назад.

Це спричинено погіршенням епідемічної ситуації на адміністративних територіях: Луцький район (захворіло 53 особи), уражено 6 дитячих закладів (НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія» с. Підгайці Луцького району, ЗОШ с. Боголюби, НВК лінгвістичний ліцей с. Княгининок, ЗОШ с. Рованці, ЗДО с. Лище, Здо с. Підгайці);  м. Нововолинськ (9 осіб), уражено 1 навчальний заклад –  Нововолинська гімназія; м. Луцьк (7 осіб), уражено 5 навчальних закладів ( ЗОШ №2, №12, ВПУ будівництва і архітектури, коледж технологій бізнесу і права СНУ, коледж харчових технрологій ВНУХТ); Горохівський район (5 осіб), уражено 1 навчальний заклад – ЗОШ №1 м. Горохів.  Спорадична захворюваність (до  3 х випадків) реєструється  у Володимир-Волинському, Камінь-Каширському, Ківерцівському, Ковельському,  Ратнівському, Старовижівському, Турійському  районах, де  є поодинокі випадки у побуті та в Іваничівському районі (уражено ліцей с. Павлівка).

 70% із загальної кількості захворілих не були щеплені проти кору або щеплені з порушенням календаря. Серед хворих також є особи, котрі отримали імунопрофілактику понад 10 років назад.

Ускладнилась ситуація з захворюваності кором в с. Підгайці  Луцького району, де  кількість хворих на сьогодні   зросла  до 30 випадків, захворіло 18 учнів місцевої школи,  уражено  9  класів,  та  існує  реальна загроза  масового поширення захворювання. Рівень щепленості учнів школи становить  лише 73%.

Для запобігання поширення інфекції необхідно забезпечити не менше ніж 95% щорічного охоплення двома дозами вакцин із протикоровим компонентом, а також охопити щепленнями дітей, підлітків і дорослих, котрі в минулому пропускали планову вакцинацію.

Невакциновані діти не можуть відвідувати школи та дитячі садки у відповідності до  ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Ці ж вимоги викладені у спільному листі  Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України  головам  обласних державних адміністрацій.

В іншому випадку, епідемічна ситуація з кору буде надалі критичною.

На сьогодні залишаються діючими 2 спалахи кору: НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія» с. Підгайці Луцького району та ЗОШ с. Боголюби.

Telegram Channel