Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Волинянка малює історичні портрети, в очах яких - наша минувшина

Іванна ДАЦЮК. Виставка «Наша прадавність» у редакції «Волині».

ФОТО: Олександра ДУРМАНЕНКА.

Волинянка малює історичні портрети, в очах яких - наша минувшина

У редакції газети «Волинь-нова» відбулося відкриття виставки живопису молодої художниці Іванни Дацюк. Дівчина надзвичайно цінує історію свого народу, з дитинства наслухана цікавих розповідей від дудуся-художника, переймала знання від нього і від мами-скульптора Ірини Дацюк, але виробила власне бачення

Виставка «Наша прадавність» - це історичні портрети періоду Трипільської, Скіфської, Слов'янської культур та Київської Русі.

Головний редактор «Волині-нової» Олександр Згоранець вже не вперше відкриває художні виставки у редакції, зазначив, що його зачепив портрет Малуші, матері князя Володимира, і побажав талановитій художниці жіночого щастя.

 

Особливий проникливий погляд і трагедія жінки, описана в одному погляді Малуші, торкнулася багатьох, хто розглядав цей портрет. Мама Ірина прочитала поезію, на яку цей образ надихнув.

Малуша.

 На виставці побував і Григорій Пустовіт, виконувач обов'язків голови Луцької міської ради.

Оплески від Григорія Пустовіта.

 - Не підлаштовуйтеся під цей світ, під тих, хто хоче його бачити у своїх стандартах, - звернувся він до художниці, - бо у вас своє бачення, свій зміст, а загадки для нас, які ми розгадуємо у ваших картинах.

Народна артистка України Людмила Приходько побажала натхнення і Божої допомоги мисткині. На полотнах Іванни вона помітила багато крил та ангелів, тому продекламувала вірш Надії Гуменюк «Крила».

Натхнення і «Крила» від Людмили Приходько.

- Художник оголює свою душу в своїх роботах. У кожній - не лише власна історія, а цілого народу. Іванна копає історію від часів трипілля, найдавнішої цивілізації. Ми мусимо знати свою історію, тоді будемо багатим народом, - зазначила мама Ірина Дацюк і додала, що реалістичне мистецтво найважче передати.

Картини Іванни - це поєднання реалістичного, модерну та контемпорарі стилю.

До речі, ця виставка експонувалася нещодавно у галереї обласної ради. І, на подив, одне із полотен виявили відсутнім, проте за якийсь час його повернули.

Не лише працівники редакції, а й друзі-художники щиро захоплювалися вмінням мисткині передати історичний образ, який починається з очей.

Іванна Дацюк біля найновішого полотна «Амага - цариця сарматів».

Іванна розповіла, що для потретів використовує збірні образи людей, а от для картини «Амага — цариця сарматів» довгий час шукала величний образ сильної і незламноі дівчини зі справжнім грецьким корінням, і віднайшла його у тренера з фітнесу Анастасії Фридинської.

Часом для створення одного образу йде чимало часу, спочатку треба скласти його в своїй уяві. В історичних посібниках дівчина відшукувала ті символи, якими користувалися трипільці, скіфи, а в портреті князя Володимира поєднала слов'янський язичницький символ тризуб і християнський — хрест, скандинавські і візантійські орнаменти, щоб показати, ким був князь і ким став.

- Хочеться віддати належне державі своїм талантом, розвивати культуру свого народу там, де живеш, бо крім нас цього ніхто не зробить, - переконана художниця.

Історичний живопис навчає глядачів через полотна.


Білокрилий скіфський сніг.

Загадка віків.

Тагімасад - бог морів.

Атей.

Telegram Channel