Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Школярі із маневицьких Колок та польського Зґежа спільно реалізували інтеграційний проект

Тридцять шість молодих людей з обох країн разом зі своїми наставниками висловили переконання, що зміни у суспільстві варто починати із себе: "Хто, як не ми?"

Нова доба

Школярі із маневицьких Колок та польського Зґежа спільно реалізували інтеграційний проект

"Хто, як не ми?" - проект під такою назвою реалізували учні ОЗНВК "Колківська ЗОШ І-ІІІ ступенів-ліцей" спільно з учнями та випускниками ліцею ім. С. Сташица, що у м. Зґеж (Польща). Фінансування у розмірі 24002,8 євро отримали, здобувши перемогу у конкурсі, який проводила Польсько-Українська Рада обміну молоддю. У рамках проекту відбулося дві зустрічі: на території України (23-31 серпня) та Польщі (13-20 жовтня)

Тридцять шість молодих людей з обох країн разом зі своїми наставниками висловили переконання, що зміни у суспільстві варто починати із себе: "Хто, як не ми?" Маємо подати приклад толерантного ставлення до представників інших народів, культур, людей із поглядами, відмінними від наших, намагатися змінити на краще навколишню дійсність, вчитися взаємодіяти та досягати згоди. Учасники проекту взяли за мету розробити низку занять, що сприяють інтеграції. Про це пише Маневицька районна газета "Нова доба".

Тридцять шість молодих людей з обох країн разом зі своїми наставниками висловили переконання, що зміни у суспільстві варто починати із себе: "Хто, як не ми?"

Хорошій атмосфері сприяли і місця проведення проекту: відпочинковий комплекс на березі мальовничого озера Світязь в Україні та навчально-відпочинковий осередок "Мазовше" в Центральній Польщі. Перебування у смт Колки та м. Зґеж дало можливість познайомитися зі щоденним життям українців та поляків, погостювати у партнерських навчальних закладах, відвідати історичні місця та цікаві туристичні об'єкти. Незабутньою для українських школярів  стала поїздка до Варшави, затишними вуличками та сучасною музейною експозицією вразив Плоцьк, з історією ткачів познайомилися в старій частині Зґежу та Лодзі. Польську молодь зацікавила гра-квест, проведена у Старому місті Луцька, майстер-клас із бойового гопаку в музеї села у Рокинях, святкування Дня незалежності України у Шацьку.

Спільні ігри, заняття рукоділлям, серйозні розмови про історичне минуле, традиції та сучасна культура обох народів допомагали учасникам знаходити схоже й відмінне у житті країн-сусідів, сприяли побудові стосунків на засадах відкритості та рівноправ'я. Молодь підготувала та провела фестиваль хороших ідей для інтеграції "Відрізняємося? Це чудово!", куди були запрошені власні родини, учні шкіл, педагоги, представники влади та громадськості. Гості фестивалю не лише знайомилися з результатами проекту, а й самі стали учасниками різноманітних конкурсів, ігор, вікторин, мали нагоду поласувати стравами польської  та української кухонь, отримати на згадку сувеніри ручної роботи із логотипом проекту "Хто, як не ми?".

Підводячи підсумки, учасники зазначили, що завдяки проекту змогли подолати мовний бар'єр, позбутися власних упереджень, змінити своє мислення.

Оксана Клепанчук

Telegram Channel