Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У Луцьку зібралися експерти з енергоефективності

Асоціація звернулася до Прем’єр-міністра України з проханням не допустити припинення електропостачання комунпідприємств/

Тамара ЗУБЕНКО

У Луцьку зібралися експерти з енергоефективності

В обласному центрі Волині відбувся практикум із застосування законодавства «Правові та практичні аспекти реалізації енергоефективних заходів у громадах»

Захід проводила Асоціація міст України в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізується АМУ за підтримки USAID, повідомляє регіональний консультант з комунікацій Волинського РВ АМУ Тамара Зубенко.

Участь у заході взяв Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, заступник директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики - начальник управління житлової політики Мінрегіону Світлана Старцева, виконавчий директор Волинського РВ АМУ Богдан Самойленко, Віце-президент Всеукраїнської ради голів ОСББ Роман Бондарук, виконувач повноважень Луцького міського голови, секретар міськради Григорій Пустовіт та радник міського голови Луцька Ігор Поліщук, заступник Тернопільського міського голови Владислав Стемковський, гості з Одеси, Сум, представники місцевого самоврядування західноукраїнських міст, волинських ОТГ.

На прикладі Луцька – міста, де вперше в Україні впровадили місцеву програму підтримки енергоефективних заходів для ОСББ – учасникам практикуму продемонстрували результати ефективної співпраці місцевої влади і об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. 

До Луцька завітали високопосадовці та експерти з енергоефективності, щоб обговорити перспективи комунальної реформи в Україні. На прикладі Луцька – міста, де вперше в Україні впровадили місцеву програму підтримки енергоефективних заходів для ОСББ – учасникам практикуму продемонстрували результати ефективної співпраці місцевої влади і об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Час для проведення обрали не випадково, адже на «низькому старті» початок роботи «Фонду енергоефективності» – структури, яку створюють зусиллями українських урядовців, громадських діячів, експертів та ряду європейських структур-донорів. Фонд може стати сильним фактором, який значно пришвидшить енергоефективні заходи в Україні.

Під час практикуму Виконавчий директор АМУ лександр Слобожан не оминув теми старту та проходження опалювального сезону. Він поінформував присутніх, що Голова Асоціації міст України Віталій Кличко звернувся до керівництва країни з чітким планом дій для вирішення проблеми забезпечення теплопостачання міст, який, серед іншого, передбачає реструктуризацію боргу теплопостачальних підприємств та передачу ТЕЦ із державної у комунальну власність.

Також Олександр Володимирович розповів про прийняті Урядом цьогоріч, 14 листопада, постановb, які мають полегшити ситуацію з постачанням газу на теплогенеруючі підприємства. Зокрема, йшлося про те, що передбачене зменшення рівня розрахунків із НАК «Нафтогаз України» для отримання виробниками теплової енергії природного газу з 90% до 78%, а для ТЕЦ – до 60%. Друга – забороняє операторам газорозподільчих мереж в опалювальний сезон відключати та обмежувати енергопостачання теплопостачальників від систем розподілу газу.

Голова Асоціації міст України Віталій Кличко звернувся до керівництва країни з чітким планом дій для вирішення проблеми забезпечення теплопостачання міст, який, серед іншого, передбачає реструктуризацію боргу теплопостачальних підприємств та передачу ТЕЦ із державної у комунальну власність. 

Говорячи про діяльність АМУ щодо відстоювання інтересів #ОМС, Слобожан повідомив, що Асоціація звернулася до Прем’єр-міністра України з проханням не допустити припинення електропостачання комунпідприємств, яке може виникнути з набранням чинності окремих норм Закону «Про ринок електричної енергії». Зміни зобов’язують ці підприємства цьогоріч до 11 грудня обрати нового постачальника послуг на роздрібному ринку електроенергії.

Також на практикумі виступила заступник директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики - начальник управління житлової політики Мінрегіону Світлана Старцева, яка презентувала роботу «Фонду енергоефективності». Радник міського голови Луцька Ігор Поліщук презентував досвід Луцька, а заступник міського голови Тернополя Владислав Стемковський розповів про досвід Тернополя. Захід продовжився обговоренням енергоефективних заходів, реалізованих у громадах.

Окрім того учасники практикуму оцінили енергоефективні заходи впроваджені із залученням теплових кредитів у багатоповерхівці на вулиці Софії Ковалевської, 23-а, мали змогу побачити дев’ятиповерхівку на Перемоги,10, де ось уже дев’ять років є ОСББ, яку одну з перших у Луцьку тепломодернізували. Відвідали гості столиці Волині й місцевий Центр енергоефективності, який, зі слів Виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана, має всі шанси стати моделлю співпраці у форматі чотирьох: «місцева влада – ОСББ – «Фонд енергоефективності» – держава».

Telegram Channel