Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

На Ківерцівщині від кору вакцинуються навіть дорослі

Голова РДА Валерій Ткачук провів робочу нараду з очільниками галузі освіти та охорони здоров’я Ківерцівського району. У нараді взяли участь: перший заступник голови райдержадміністрації Юліан Таранчук, заступник голови РДА Яна Церкевич, головний лікар Комунального підприємства «Ківерцівський районний центр первинної медико – санітарної допомоги» Олесь Марищук, начальник відділу освіти Ківерцівської РДА Микола Грибук та фахівці відділу

Валерій Євгенович поінформував присутніх, що причиною зібрання є ситуація щодо показників щеплень проти кору в районі та високий рівень захворюваності дітей на кір в Україні, зокрема, і у Волинській області. Тому було ініційовано зустріч з метою відпрацювання спільних дій для убезпечення поширення інфекційних захворювань.

Олесь Ростиславович поінформував, що на протязі 7-ми днів з 07.11.2018 по 15.11.2018 року по Ківерцівському району зроблено 255 щеплень проти кору, з них: 34 дорослих ( працівники освіти та медицини)  всі інші - діти до 18 років.     

- На виконання наказу МОЗ України за № 1216 від 26.06.2018 року «Про проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти кору за епідемічними показаннями» 14.11.2018 року було відправлено листи на керівників  закладів: КЗ «КРТМО», районного управління освіти, військовому комісару Ківерцівського районного комісаріату, директору Ківерцівського медичного коледжу та Ківерцівському відділу поліції ГУНП у Волинській області, вказано на можливість розгортання тимчасових кабінетів щеплень на місцях для проведення профілактичних щеплень працівникам вищевказаних установ. Розпорядженням по установі зобов’язано всіх сімейних лікарів провести моніторинг з корекцією планів профілактичних щеплень дитячого та дорослого населення району. На протязі 20 днів поточного місяця в районі захворіло троє дорослих та одна дитина., - зазначив головний лікар.

Олесь Ростиславович поінформував, що на протязі 7-ми днів з 07.11.2018 по 15.11.2018 року по Ківерцівському району зроблено 255 щеплень проти кору, з них: 34 дорослих ( працівники освіти та медицини)  всі інші - діти до 18 років.  

  Олесь Марищук  наголосив на відповідальності лікарів та батьків за проведення щеплення дітей, про проблему низького імунітету. Вів мову про доцільність перебування невакцинованих дітей в освітніх закладах, а також великий процент відмовників від вакцинації. Відзначив, що в Законі України «Про захист населення від інфекційних хвороб» в ст..15 «Запобігання інфекційним захворюванням у дитячих закладах» йдеться про те, що прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров'я. Довідка видається на підставі даних медичного огляду дитини, якщо відсутні медичні протипоказання для її перебування у цьому закладі, а також якщо їй проведено профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень і вона не перебувала в контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями. Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється. У разі якщо профілактичні щеплення дітям проведено з порушенням установлених строків у зв'язку з медичними протипоказаннями, при благополучній епідемічній ситуації за рішенням консиліуму відповідних лікарів вони можуть бути прийняті до відповідного дитячого закладу та відвідувати його. Працівники дитячих закладів зобов'язані: вести постійне спостереження за станом здоров'я дітей, а в разі виявлення хворого на інфекційну хворобу-вжити заходів для його ізоляції від здорових дітей та негайно повідомити про цей випадок відповідний заклад охорони здоров'я.

Олесь Ростиславович підкреслив, що відповідальність за допуск дітей до навчального процесу несе медична сестра освітнього закладу, в разі її відсутності відповідальність бере на себе його керівник. Також зазначив, що наша спільна мета захистити дітей, а також себе від прикрих випадків з тяжкими наслідками та несення за це відповідальності. Говорив про ведення роз’яснювальної роботи, відповідав на запитання.

Олесь Ростиславович підкреслив, що відповідальність за допуск дітей до навчального процесу несе медична сестра освітнього закладу, в разі її відсутності відповідальність бере на себе його керівник.

Акцентував увагу на 4 важливих моментах – проведення щоденного моніторингу стану здоров’я дітей, проведення щеплення працівників освіти та дітей, проведення карантинних заходів. Також зауважив, що діти, які не мають щеплення не будуть допущені до навчального процесу, відповідно до чинного законодавства.

Джерело: Відділ з питань організаційної роботи, внутрішньої та інформаційної політики
Telegram Channel