Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Подвійний диплом або «У Польщі ми, як вундеркінди» (Фото, відео)

Волинь-нова

Подвійний диплом або «У Польщі ми, як вундеркінди» (Фото, відео)

Наші студенти скоро отримають подвійний диплом українського і європейського зразка за програмою спільного проекту «Подвійний диплом», що започаткована Східноєвропейським національним університетом ім. Лесі Українки та польською Академією Януша Длугоша в Ченстохові. Студенти спеціальності «фізична культура», які стали першими, хто відважився за 4 роки отримати два дипломи, вже готуються до написання магістерських робіт. 4 грудня вони зустрілися з такими ж охочими випробувати подвійні можливості в Лесиному виші

– Студент навчається одночасно у двох вишах, і отримує диплом нашого вишу та університету-партнера. В Ченстохові наші студенти мають можливість навчатися за різними спеціальностями: хімія, фізика, математика, фізична культура і спорт, фізична терапія. Започатковується ще й з екології. В Україні студенти навчатимуться за освітньою програмою «екологія», а в Польщі за спеціальністю «Біотехнологія» і отримають дві різні спеціальності. Тому й надалі будемо шукати дотичні спеціальності, - нагадав суть програми «Подвійний диплом» проректор Анатолій Цьось.

– Європа — це двері в новий світ, ми отримали свого роду потрясінння, порівнявши дві країни. Там ми зрозуміли, що є ще до чого рости і чого прагнути, - розповів Дмитро. 

Магістранти Юра Михальчук, Богдан Кошелюк, Дмитро Пантік, Сашко Дудко розповіли, як адаптовувалися в іншій країні, про умови проживання, як проходили практику в місцевій школі.

– Європа — це двері в новий світ, ми отримали свого роду потрясінння, порівнявши дві країни. Там ми зрозуміли, що є ще до чого рости і чого прагнути, - розповів Дмитро.

Студенти також розповіли, що ніхто до них не проявляв дискримінації, викладачі допомагали знайти потрібну для вивчення інформацію, а в школі на практиці високо оцінювали їхні знання.

- Були здивовані, що у польській школі діти по-іншому ставляться до вчителів і до практикантів, можливо, справа у вихованні. А між уроком фізкультури польським і українським майже немає різниці. Хіба починають його з розминки на бажання учнів. Правда, на тисячу учнів у школі там 11 вчителів фізвиховання. Краще матеріальне забезпечення, хлопці й дівчата займаються окремо, заняття по підгрупах з 15 чоловік. Але всі польські викладачі визнавали нашу перевагу в тому, що підготовка, яку ми отримали у волинському виші, сильніша, - по черзі розповідають хлопці.

- У Польщі у нас була можливість тренуватися, готувати їжу, добре спати і при цьому ходити на пари та на практику, - демонструють світлини студенти.

- За житло платили приблизно 500 грн у місяць, начання - безкоштовне, харчувалися за доступними цінами. Була й можливість підзаробити,-  каже Дмитро. У Луцьку він працював у «Спорт-лайфі», у Польщі мав змогу побути навіть помічниким кухаря в ресторані. Це було чудовим досвідом, щоб вивчити мову.

Що ж стосується майбутньої роботи, то хлопці налаштовані працювати за спеціальністю, але в Європі. Один навіть висловився: «Після того, як побував у Польщі, не уявляю себе в Україні». Сашко ж вважає, що Польща тільки старт в Європу. Лише Юра сказав, що повернеться жити й працювати в Україну, в Польщі тільки готовий підзаробити.

 

 

 

 

 

Telegram Channel