Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Луцькі лицарі прийшли на виставку художниці з квітами і обладунками

Олена Звягінцева зі своїми героями, котрі наче зійшли з полотен.

Лариса ЗАНЮК

Луцькі лицарі прийшли на виставку художниці з квітами і обладунками

До Дня Збройних Сил України у РЦ «Промінь» відкрилася виставки живопису Олени Звягінцевої «У боротьбі за незалежність». На відкритті побували друзі, творча родина художниці — мама та сестра Іванна Дацюк, та луцькі лицарі «АйнаБера», яких Олена зобразила на своїх полотнах

Олена Звягінцева народилася у Львові, навчалася у СНУ ім. Лесі Українки декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва. Вже відбулося близько 50 виставок мисткині, включаючи персональні, республіканські та міжнародні проекти. Деякі картини знаходяться у приватних колекціях в Україні, Росії, Великобританіі, США.

Обличчя воїнів зі зброєю в руках перед обличчям смерті, але кожен із ледь вловимою усмішкою. Це особливість українців.

Виставка «У боротьбі за незалежність» — це серія портретів на історичну тематику періоду Київської Русі, епохи Середньовіччя, козацької доби. На потретах зображені українські воїни, які боролись за Українську державу, її незалежність. Характери своїх сучасників художниця втілювала в історичних образах, портретах козаків та лицарів.

Серед портретів козаків більшість вигадані, проте є й історичні особи. Писала цю серію в період подій на Майдані і до 2016 року, із сучасників, образи яких могла закарбувати в пам'яті. Дівчина захоплюється військовою темою, силою і мужністю тих, хто взяв у руки зброю, щоб захищати свою землю. Вони надихають її, як митця.

Обличчя воїнів зі зброєю в руках перед обличчям смерті, але кожен із ледь вловимою усмішкою. Це не радість, а властива українським козакам риса - насмішка над смертю. Це означає, що вона не має влади і сили над їхньою душею, вважає Олена.

«Повертайтесь живими».

«Повертайтесь живими».

Рання весна, у небі журавлі повертаються додому, лише солдат-козак ще на сторожі у камуфляжі і погляд його пильний, хоч і втомлений – це робота з козацької серії «Повертайтесь живими», написана у 2016-му, викликає глибокі роздуми і щирі побажання повернення й закінчення війни.

Творча родина.

Творча родина Дацюків.

Олена вважає, що Україна мала в історії своїх лицарів, які відстоювали права принижених владою, панами. Портрети їх мисткиня писала із сучасників – справжніх волинських лицарів, яких зустріла біля Луцького замку на фестивалі. Деякі з них завітали на виставку.

 

Сучасний лицар і реконструктор Олексій Дмитрієв біля полотен епохи Середньовіччя.
Сучасний лицар і реконструктор Олексій Дмитрієв біля полотен епохи Середньовіччя.

 

Каріна-лицариня та Олена-мисткиня.

Каріна-лицариня та Олена-мисткиня.

Лицар і митець-коваль Сергій Шмід, красуня Каріна родом із Запоріжжя, але навчається в Луцьку і стала прототипом для полотна «Лицариця з Волині». Сильні характери видно навіть з обличчя героїв, їх хочеться писати, каже Олена, тому аж на чотирьох полотнах зобразила Сергія Ващука, капітана Луцьких лицарів «АйнаБера» і кулеметника «Азову». А він не лише сам прийшов на виставку, й а друзів привів, та ще й приніс із собою лицарські обладунки. Були охочі приміряти його залізні рукавички та важезного шолома і пофотографуватися в них на фоні Оленчиних полотен.

 

Художниця Олена Звягінцева і лицар Сергій Ващук.

Художниця Олена Звягінцева з лицарем Сергієм Ващуком.

 

 

 

 

 

 


 

Telegram Channel