Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Шана восковій свічці: новий рекорд України з Волині

Ніна КОСТРУБА

Шана восковій свічці: новий рекорд України з Волині

Дев’яте грудня 2018 року для Волині стане історичним, бо ввійде в Книгу рекордів України: в Луцьку зафіксували найбільшу воскову свічку

На подію, що проходила на Театральному майдані міста біля пам’ятника Лесі Українці, зібралися пасічники не тільки з Волинського край, але й з інших областей України, жителі обласного центру та гості. Одним словом, на медовому дійстві під назвою «Братська свіча» байдужих людей не було, бо до бджолярів люди відносяться з особливою повагою.

Ще до початку свята тільки дуже заклопотані перехожі не могли не звернути увагу на величну цільнолитну свічку, що красувала на підвищенні в обрамленні вишитого рушника пасічницею з села Баїв Надією Конечною.

Урочиста мить розпочалася з виконання гімну братчиками Братства бджолярів Землі Волинської «Ройовий Стан» та виступу їх голови Володимира Дмитрука, який повідав історію створення свічки. «Ще з давнини наші предки мали свої атрибути: прапори, хоругви, братські свічі. І в мене виникла така ідея зробити свічку для нашої громадської організації», - з радісними нотками сповістив Володимир Антонович. Він розповів, як знайшов гарну підтримку у свого заступника, відомого пасічника з багаторічним досвідом Антона Шотіка та інших бджолярів.

Офіційний рекорд зафіксував експерт національного проекту Книги рекордів України, заслужений діяч мистецтв України Віталій Іваницький та нагородив дипломом.

Спільними зусиллями робота була зроблена всім на радість, бо віск для неї збирали не один місяць і до цього долучилися майже дві сотні пасічників. Отож, красуня-свічка вийшла заввишки 183 сантиметри, діаметр внизу – 24 сантиметри, діаметр зверху – 0, 80 см, вага – 80 кілограмів. Це – офіційний рекорд, який зафіксував експерт національного проекту Книги рекордів України, заслужений діяч мистецтв України Віталій Іваницький та нагородив дипломом за встановлення рекорду України – виготовлення в авторському виконанні першої і найбільшої суцільної свічки, вилитої з бджолиного воску, за сприяння пасічників Волині - голову Братства бджолярів Землі Волинської «Ройовий Стан», заслуженого пасічника України Володимира Дмитрука та його заступника, заслуженого пасічника України Антона Шотіка. Диплом підтверджує факт досягнення, як рекорду України і виступає свідченням загального визнання.

 

На урочистій церемонії виступили побратими волинських братчиків із Рівненщини та Львівщини, а також отець Миколай, настоятель Свято-Юріївського храму, що в обласному центрі, де постійно зберігається свіча. Цього ж дня охочі мали можливість почути лекцію лікаря-апітерапевта з міста Східниця Дмитра Сенишина, відвідати Музей бджільництва у селі Баїв Луцького району.

Ніна КОСТРУБА. Фото автора.

 
 
Telegram Channel