Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
На Волині для майже 20 тис. споживачів газу без лічильників уже діють нові норми

Зміна норм споживання газу торкнеться 8 відсотків (19,5 тис) споживачів.

Цензор

На Волині для майже 20 тис. споживачів газу без лічильників уже діють нові норми

З 1 листопада, у зв’язку з рішенням Верховного суду України, змінені норми використання газу для клієнтів ПАТ «Волиньгаз», у яких не встановлені газові лічильники

Це торкнеться 8 відсотків (19,5 тис) споживачів природного газу Волинської області. Понад  92 відсотки (227 тис) клієнтів газопостачальної компанії від норм не залежать - адже забезпечені приладами обліку газу, інформує фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою ПАТ «Волиньгаз» Оксана Швець.

За оцінками незалежних експертів і фахівців Асоціації газового ринку України, загальна економія газу у зв’язку зі зміненими нормами становить понад 380 млн куб.м газа в рік.

27 листопада 2018 року Верховний суд України скасував дії норм використання газу без лічильників, які були затверджені постановами Кабміну №203 і 204 від 23 березня 2016 року. Ці постанови визнані протиправними та нечинними з моменту їх прийняття, через порушення регламенту при затвердженні, а також відсутність будь-яких обгрунтувань і розрахунків. Тому в попередні періоди і зараз правомочними є норми, що діяли до 1 лютого 2016 року. У зв'язку з цим, з листопада 2018 року щомісячні обсяги споживання газу для клієнтів «Волиньгазу» без лічильників розраховують уже з урахуванням зміни норм.

Науково-статистичні дослідження споживання газу, а також фактичні дані вказують на те, що до 1 листопада 2018 року діяли норми майже в 3 рази нижчі від реального споживання. 

Стосовно перерахунку обсягів споживання за попередні періоди, коли застосовувалися нелегітимні заниження норми, то ця проблема вимагає врегулювання з боку Кабінету Міністрів України, з урахуванням заборгованості, яка виникла за спожитий, але неоплачений газ. Механізм компенсації такої заборгованості повинен враховувати необгрунтовані втрати, які понесли учасники ринку газу, в тому числі споживачі з лічильниками.

Науково-статистичні дослідження споживання газу, а також фактичні дані вказують на те, що до 1 листопада 2018 року діяли норми майже в 3 рази нижчі від реального споживання.

Експерти USAID у рамках проекту «Реформа міського теплопостачання в Україні» використали дані 55 тис. домогосподарств. Останній комплексний аналіз обсягів споживання газу здійснили в 2018 році фахівці науково-дослідного Інституту з газопостачання, теплопостачання та благоустрою міст і сіл України (УкрНДІінжпроект). Результати показали, що в залежності від газових приладів, які використовують споживачі, обсяги споживання газу в 2,5-3 рази вищі, ніж передбачено нормами.

У залежності від газових приладів, які використовують споживачі, обсяги споживання газу в 2,5-3 рази вищі, ніж передбачено нормами. 

«Скасовані норми споживання не забезпечували покриття реально спожитого газу абонентами та відповідно були однією з причин виникнення втрат природного газу, а також призводили до масових відмов від встановлення індивідуальних лічильників газу.Загальна кількість відмов на сьогодні становить  близько 2 тис. споживачів», - зазначив директор технічний ПАТ «Волиньгаз» Павло Козюк.

Крім того, у Волинській області почастішали випадки навмисного псування побутових лічильників газу - 172 випадки та два будинковихвузлівобліку газу (ВОГ).

Подальше використання необгрунтованих норм унеможливлює виконання вимог Закону України «Про комерційний облік природного газу» в частині 100% забезпечення споживачів лічильниками газу. В свою чергу, в населення, яке не мало лічильників газу, а також через необґрунтованість норм споживання газу були відсутні стимули для економії газу. За даними Асоціації газового ринку України, скасування занижених норм є  стимулом для встановлення приладів обліку побутовими споживачами та економії газу в обсязі близько 380 млн куб.м газу на рік.

Telegram Channel