Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Чому люди скаржаться на правоохоронців?

На Рівненщині - справ проти поліцейських чимало

ua.112.ua

Чому люди скаржаться на правоохоронців?

На Рівненщині цього року порушено 10 кримінальних справ стосовно перевищення службових обов’язків поліцейських при затриманні громадян

За словами уповноваженого голови з питань забезпечення прав людини в поліцейській діяльності Нацполіції України Павла Бірука, більшість цих проваджень стосується перевищення службових обов’язків працівниками патрульної поліції.

Останнім часом помітна тенденція до зменшення. З 10-ти проваджень – 2 закрито, а по 8-ми проводиться досудове розслідування. Порівняно з іншими областями, це немало.

Скаржаться здебільшого на працівників патрульної поліції, тому що безпосередньо ті контактують з людьми, застосовують спецзасоби. До речі, під час затримання громадянам слід пам’ятати, що усі дії щодо непорушення прав даної особи має фіксувати інспектор. Особа має бути забезпечена адвокатом, а також конфіденційним побаченням зі своїм захисником. 

Скаржаться здебільшого на працівників патрульної поліції, тому що безпосередньо ті контактують з людьми, застосовують спецзасоби.

Якщо ж особа затримана за адміністративне правопорушення (за ч. 3 ст. 261 КУпАП), то в разі її доставлення до підрозділу поліції, мають скласти протокол про затримання. Протягом години інформується центр надання безоплатної вторинної допомоги для надання послуг адвоката. Особа не може перебувати у поліції більше, ніж 3 години.

Переважна більшість скарг надходить на порядок затримання осіб. Утім кримінальне законодавство передбачає, що особа може бути затримана на місці злочину, при наявності слідів злочину, або після свідчення очевидців, які безпосередньо на це вказують.

У разі доведення вини поліцейського після проведення службової перевірки до нього може бути застосоване дисциплінарне стягнення. Але може бути і кримінальне провадження – залежно від важкості вчинення правоохоронцем злочину.

Валентин СТАВСЬКИЙ.

Telegram Channel