Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Нестача сну робить нас самотніми

Сон потрібно берегти!

UkrMedia.

Нестача сну робить нас самотніми

Він не лише впливає на наше бажання спілкуватися, але й змушує уникати оточуючих, вважають науковці

Питання вивчали дослідники з Каліфорнійського університету в Берклі. Вони з'ясували, що люди, які не отримали повноцінного сну, дійсно менш схильні до взаємодії. Вони уникають близьких контактів точно так само, як люди із соціальною тривожністю. Про це розповідає портал UkrMedia.

Щоб оцінити соціальні наслідки нестачі сну, автори дослідження провели серію складних медичних і соціальних  експериментів.  Висновки вчених також підкріплюються результатами функціональної магнітно-резонансної томографії мозку.

Зокрема, учасників експерименту попросили зібратися разом і обговорити різні популярні теми. За цим обговоренням в Мережі стежили більше 1000 онлайн-спостерігачів. У процесі перегляду спостерігачі відповідали на запитання щодо кожного учасника. Результати показали, що учасників, які відчували брак сну, спостерігачі оцінювали як більш самотніх і менш соціально привабливих.

 Вчені з'ясували, що тривалість сну напередодні визначає ступінь соціальної відчуженості людини.

Учені вирішили розібратися, чи може одна ніч хорошого або поганого сну вплинути на почуття відчуженості наступного дня. Дослідники відстежували стан відчуженості кожного учасника з допомогою стандартизованого опитувальника.

Вчені з'ясували, що тривалість сну напередодні визначає ступінь соціальної відчуженості людини. «Одна безсонна ніч не принесе шкоди, якщо далі ви будете спати необхідні 7-9 годин на добу. Але якщо ви продовжите і далі недосипати, перспективи вже не такі райдужні», - відзначає дослідник Метью Уокер.

Чим менше ми спимо, тим менше нам хочеться взаємодіяти з іншими людьми. Відповідно інші починають сприймати нас як соціально пасивних людей, що лише збільшує ступінь соціального відчуження.

Дослідження, проведені у США, свідчать, що майже половина американців відчувають себе самотніми та ізольованими. Більш того - вчені довели, що цей стан підвищує ймовірність смерті на 45% і більше. За останні десятиліття відзначається значне зростання рівня відчуження і такий ж стрімкий ріст нестачі сну. Схоже, це не збіг.

Telegram Channel