Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
На Турійщині стартує творчий проект «СВОЇ» (Фото)

«СВОЇ».

Фото творчої команди проекту «СВОЇ».

На Турійщині стартує творчий проект «СВОЇ» (Фото)

Творчий проект «СВОЇ», який охопить п’ять районів: Турійський, Луцький, Рожищенський, Горохівський, Локачинський

Це масштабне дійство, яке покликане відкрити усій Україні нові таланти Волині, допомогти втілити у життя найкращі задуми, відбувається за підтримки Благодійного фонду Сергія Мартиняка. А медійними обличчями проекту є відомі співаки Тоня Матвієнко та Арсен Мірзоян. Зіркова пара своєю творчістю не лише додаватиме цьому заходу атмосферності, а й надихатиме власним прикладом обдарованих, креативних, ініціативних людей розкривати свої здібності та не боятись заявити про себе.

 

 «СВОЇ» – унікальна можливість повірити в себе і реалізувати свій талант Синьоока Волинь – це не лише зваблива для очей казкова природа, а й край талановитих і креативних людей. Тож для тих, хто любить своє, рідне, звик жити своїм розумом, змінювати світ своїми руками, спілкуватись з іншими від свого щирого серця, існує реальна можливість об’єднатися у творчому проекті «СВОЇ».

Для тих, хто любить своє, рідне, звик жити своїм розумом, змінювати світ своїми руками, спілкуватись з іншими від свого щирого серця, існує реальна можливість об’єднатися у творчому проекті «СВОЇ».

Саме такими натхненними словами розпочала презентацію проекту його керівник Оксана Ігас. Вона зауважила, що цей творчий захід багатожанровий. Сам проект розділений на три основні частини. «СВОЇм серцем» – це фестиваль талантів, який передбачає вокально-інструментальне, фольклорне, літературне, театральне, хореографічне, естрадно-спортивне та циркове види мистецтва. Напрям «СВОЇми руками» охоплює образотворче, декоративно-прикладне, фото- та кіномистецтво. А «СВОЇм розумом» дає змогу реалізувати цікаві бізнес-ідеї у двох категоріях: малі проекти – до 10 тисяч гривень і великі – до 30 тисяч. Організатори запевнили: якщо певна діяльність чи талант не вписується у зазначені жанри, не проблема – кожен напрям можна доповнити новим, запропонованими учасниками жанрами.

 

 Під час презентації проекту Оксана Ігас закликала мешканців Турійщини активно долучатися. Вона запевнила, що кожному команда «Свої»намагатиметься допомогти: порадою, організацією зустрічі з певними людьми, проведенням майстер-класу, придбанням декорацій чи костюмів і так далі. Немає і вікового обмеження для учасників. Все, що необхідно, це під час першого етапу (з січня по квітень 2019 року) подати заявку на участь у конкурсі на місцях та зареєструватися на сайті за адресою www.свої.com (на цьому сайті можна знайти детальну інформацію про умови та хід проекту).

 

 Під час другого етапу реалізації проекту відбуватиметься голосування. Топ-10 учасників у кожному з п’яти районів оберуть глядачі методом голосування у мережі Інтернет. Паралельно професійне журі додатково проведе відбір учасників, які пройдуть у третій етап. У травні відбудеться масштабне свято – фестиваль-відбір за участю зіркового журі.

Четвертий етап проекту реалізовуватиметься протягом літа наступного року. У цей час йтиме підготовка м’юзиклу «СВОЇ», проводитимуться фото- і відео зйомки для створення книжки про талановитих та ініціативних волинян. Водночас триватиме голосування на сайті, аби з-поміж усіх учасників обрати топ-3 переможців у кожному районі, які отримають грошові нагороди і подарунки.

Заключний, п’ятий етап, – гала-концерт у Луцьку в обласному академічному мизично-драматичному театрі.

Заключний, п’ятий етап, – гала-концерт у Луцьку в обласному академічному мизично-драматичному театрі. Там відбудеться загальна виставка робіт. Також пройде презентація книжки, у якій міститимуться розповіді про кожного учасника, який став частинкою творчого проекту «СВОЇ». І найголовніше – церемонія нагородження переможців та відзначення усіх, без винятку, учасників проекту.

Оксана Ігас зазначила, що головна мета проекту – популяризація української культури, пошук талановитих людей, об’єднання творчої еліти районів.

«Волинські вечорниці» у Радовичах – вечір теплого спілкування і презентація талантів Турійщини.

 Атмосферно, тепло і з національним колоритом пройшли «Волинські вечорниці» у Радовичівському сільському клубі. Аромат ялини, соломки та традиційних українських страв наповнив кожен куточок фойє. Із творчим запалом вигравали на своїх інструментах «Троїсті музики». Енергійно виспівували «криничани» українських пісень. Гостей творчого заходу щиро запрошували пригощатися традиційними наїдками, дегустувати напої. Для бажаючих отримати ази з соломоплетіння Валентина Якимович разом зі своєю ученицею давали майстер-клас. Милувала очі виставка їхніх робіт. Організатори підготували декілька фотозон для тих, хто у власному фотоархіві хотів зберегти оригінальну згадку про це дійство. Тривала реєстрація та анкетування для подальшого розіграшу лотерей. Ось в такій невимушеній обстановці, теплою і щирою була прелюдія до основної події цієї зустрічі – презентації проекту.

 

 Особливістю вечора став показ колекції автентичного одягу різних куточків Волині кінця ХVIII початку XIX століття. Громадська організація «Центр дослідження і відродження Волині», зокрема її засновник Володимир Дзьобак, зібравши по крупинках відомості про національне вбрання наших предків, реконструювали чимало костюмів українського автентичного одягу. Родзинкою показу стало те, що в ролі моделей були молоді та вродливі мешканки Турійщини.

 

 Звеселили серце публіки улюблені на Турійщині аматорські вокальні гурти. На правах господаря першим на сцену вийшов місцевий вокальний колектив «Радованка» (керівник Світлана Шворак). Гарного настрою додав виступ народного аматорського колективу «Народна криниця» (керівник Марина Цицюк).

 

 Ну а шквал оплесків зірвала зіркова пара – Арсен Мірзоян і Тоня Матвієнко. Поміж виконання пісень кожен з них розповів про свій життєвий досвід і шлях до творчих вершин. Тоня і Арсен також поділилися своїми враженнями про Турійщину, село Радовичі, яке їх вразило своєю сучасністю і ошатністю. Із захватом вони розповіли про відвідини Купичівської школи, її музеїв. Особливо їх вразив музей соломки. Деякі вироби гості зі столиці придбали для своєї родини. До речі, і в дарунок від громади очільники району Ольга Черен та Орест Василишин піднесли гостям вироби з соломки.

Приємні сюрпризи чекали на переможців лотерей, на яких учасники писали про свою творчу мрію. Так, мрія Валентини Яковініч здійснилась відразу ж на сцені – виконання пісні разом із Тонею та Арсеном.

А завершальним акордом була презентація пісні «Свої», яка (як сподіваються організатори) в майбутньому стане неофіційним гімном Волині.

Ірина ПРУС.

Джерело: turadm.gov
Telegram Channel