Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Як правильно виходити з посту на Різдво

 Велика кількість жирного м'яса у поєднанні із солодощами стають для вразливого після посту шлунку справжньою "бомбою".

УНН

Як правильно виходити з посту на Різдво

Щоб не спричинити проблеми травлення, виходити з посту слід поступово, вживаючи тваринну їжу невеликими порціями, краще у вигляді м'ясних бульйонів, а також виключивши солодощі – у тому числі солодкі напої

Таку думку висловила дієтолог Оксана Скиталінська, пише УНН.

Якщо піст 30 днів було, то стільки ж днів людина має і виходити з посту", - зазначила експерт.

На період виходу з посту треба також виключити солодощі, в тому числі солодкі напої – із узварами й домашніми солодкими компотами включно, оскільки цукор у поєднанні із м’ясом викликає бродіння в кишківнику й гальмує травлення.

Важливо їсти небагато, перевагу надавати кашам, овочам – краще вареним чи печеним, які містять багато "ніжної" клітковини, зокрема пектину, яка не пошкоджує слизової оболонки і не подразнює шлунок. Також слід споживати білки рослинного походження – сочевиця, маш (мунг, бобовий продукт з Індії), нут, або турецький горох. Від квасолі краще відмовитись, бо це – доволі важкий продукт. Додавати тваринний білок краще у вигляді супів на нежирному м'ясному або рибному бульйоні.

"Чимало людей на час посту відмовилось від споживання білків тваринного походження – це не лише м'ясо, а й риба, молочні продукти – і, відповідно, у них змінився трошки обмін речовин, і організм адаптувався до того, що потрібно більше певних ферментів, які переробляють їжу рослинного походження. І тому, якщо людина сяде за стіл і одразу наїсться продуктів тваринного походження – всяких ковбас, шинки і так далі – у неї може бути дискомфорт в животі, вона себе може не дуже добре почувати", - додала дієтолог.

У страви треба додавати різноманітні трави – базилік, м’яту, розмарин, лавровий лист, оскільки вони містять речовини, які сприяють виділенню травних соків, і обробка їжі буде значно ефективнішою, їжа буде краще засвоюватись.

На період виходу з посту треба також виключити солодощі, в тому числі солодкі напої – із узварами й домашніми солодкими компотами включно, оскільки цукор у поєднанні із м’ясом викликає бродіння в кишківнику й гальмує травлення. Гарному засвоєнню м'яса сприятиме також соус "Ткемалі" або якісний кетчуп із справжніх помідорів, або бальзамічний оцет. Також м'ясо буде набагато краще засвоюватись після попереднього маринування
 

Краще засвоюється м'ясо і у меленому вигляді.Також краще відмовитись від шашликів, м'яса на грилі тощо. Вживатйте м'ясо з великою кількістю овочів, що також полегшить роботу шлунку.

А  велика кількість жирного м'яса у поєднанні із солодощами стають для вразливого після посту шлунку справжньою "бомбою".

Telegram Channel