Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
 Розроблено стратегію Військово-Морських Сил Збройних Сил України 2035

Україна була, є і буде морською державою.

navy.mil.gov

Розроблено стратегію Військово-Морських Сил Збройних Сил України 2035

Про документ та головні завдання розвитку відомства проінформував Командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України, адмірал Ігор Воронченко

Минуле України, її сьогодення та майбутнє тісно пов’язані з морем. Військово-морський флот України починає свою історію з часів Київської Русі. Морські походи козаків належать до найславніших сторінок нашої національної історії. На початку ХХ сторіччя, під час створення Української Народної Республіки, Чорноморський флот України знову став на захист народу  і морських інтересів держави.

У 2014 році Російська Федерація, порушивши міжнародні угоди та норми, шляхом “гібридної” агресії встановила контроль над Кримом. Україна втратила більшу частину своїх Військово- Морських Сил, зокрема, 75% особового складу, 70% кораблів та ключову інфраструктуру. Агресор захопив та активно використовує населення та територію півострова, значну частину суверенних вод та об’єктів економіки України.

Будівництвом Керченського мосту Російська Федерація суттєво обмежила прохід суден та продовжує перешкоджати судноплавству в Азовському морі, маючи за мету зруйнувати українську економіку та викликати соціальне напруження серед населення регіону.

Значно нарощено російське військове угруповання в Криму. Морський напрямок став найбільш уразливим для оборони України. Агресивні амбіції Російської Федерації продовжать у майбутньому бути загрозою для України на морі.

Система національної безпеки України має реагувати на ці виклики, чітко організувати взаємодію між силами оборони і безпеки України для захисту національних інтересів на морі. Сьогодні українські військові моряки беруть активну участь у бойових діях для захисту нашої держави на Сході, виконують завдання на Чорному та Азовському морях. Нові виклики та отриманий досвід потребують розробки Стратегії Військово-Морських Сил Збройних Сил України 2035.

Головним завданням реформи Військово-Морських Сил є відбудова військово-морських спроможностей України, надійний захист Батьківщини і здатність перемагати сильнішого супротивника. Це вимагатиме нового мислення, певного часу і значних ресурсів. Україна разом із стратегічними партнерами докладають багато зусиль для відновлення військово- морського потенціалу. Реформування відбувається за стандартами, принципами та цінностями НАТО.

Передбачається поетапне нарощування спроможностей військово- морського флоту, включаючи генерацію сил, їх освіту і підготовку до морських та об’єднаних операцій.

Стратегія Військово-Морських Сил Збройних Сил України 2035 є першою спробою зазирнути в майбутнє. Цей документ відпрацьовано Командуванням Військово-Морських Сил разом з українськими та іноземними експертами, відповідно до Закону «Про національну безпеку України», Стратегії національної безпеки України, та на підтримку реалізації Стратегічного оборонного бюлетеня України, враховуючи досвід країн-членів НАТО та Європейського Союзу.

Метою цієї Стратегії є формування бачення розвитку Військово-Морських Сил Збройних Сил України до 2035 року. Передбачається поетапне нарощування спроможностей військово- морського флоту, включаючи генерацію сил, їх освіту і підготовку до морських та об’єднаних операцій, забезпечення озброєнням, військовою технікою, іншими матеріально-технічними засобами, із урахуванням прогнозованих загроз, економічних можливостей та пріоритетів розвитку.

Розвиток існуючих  та  майбутніх  спроможностей  Військово-Морських   Сил   Збройних   Сил  України  буде  впливати  на  захист  економічних  інтересів,  забезпечення  суверенітету  і територіальної цілісності України на морі та сприяти поверненню тимчасово окупованих територій.

Народ України і його майбутнє – життя та гідність людини, демократичні цінності та умови сталого розвитку суспільства, територіальна цілісність та недоторканість держави – мають бути захищеними від загроз з моря. Генеральний штаб, Міністерство оборони, Верховна Рада та Кабінет Міністрів України мають надати необхідні ресурси для розвитку Військово- Морських Сил як складової системи національної безпеки держави.

Командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України, адмірал І.ВОРОНЧЕНКО.

Джерело: navy.mil.gov
Telegram Channel