Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Нам знову є чого повчитися в солідарності поляків

Павел Адамович говорить останні слова у житті...

Фото BBB.com.

Нам знову є чого повчитися в солідарності поляків

У Варшаві тисячі людей вийшли на мовчазний мітинг проти ненависті і насильства. Це реакція на недільний замах на 53-річного мера Гданська Павла Адамовича, який 14 січня помер у лікарні

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на RzeczPospolita.pl.

Мер столиці Рафал Тшасковський запросив мешканців Варшави на зустріч у Палаці культури і науки ще до того, як надійшла звістка про смерть Адамовича. Подібні зустрічі відбувалися у багатьох містах Польщі. Люди запалили свічки під гаслом «Стоп ненависть».

У Варшаві оголосили триденну жалобу з приводу трагедії.

Тисячі людей заполонили вулиці польських міст. Фото RzeczPospolita.pl.
Тисячі людей заполонили вулиці польських міст. Фото RzeczPospolita.pl.

 У неділю о 20:00 в Гданську, під час щорічного благодійного концерту  «Великого оркестру святкової допомоги», на якому волонтери збирають кошти на медичне обладнання для дітей та інших вразливих категорій населення (цьогоріч під час заходу зібрали майже 100 мільйонів злотих (близько 20 мільйонів євро)), за декілька хвилин після того як мер міста Павел Адамович виголосив святкову промову, і всі чекали на салюти та лазерне шоу, на сцену вибіг чоловік з ножем і завдав міському голові декілька ударів у серце. Це сталося одразу після закінчення зворотного відліку до світлового шоу.

На сцену вибіг чоловік з ножем і завдав міському голові декілька ударів у серце.

Після цього нападник ще близько хвилини стояв на сцені поруч із іншими учасниками дійства, серед яких були й діти. Він вихопив мікрофон і оголосив перед тисячним натовпом: «Привіт! Привіт! Мене звуть Стефан. Я сидів невинно у в’язниці, й «Громадянська платформа» катувала мене. Саме тому загинув Адамовіч». Після цього на сцену нарешті вибігла охорона й повалила чоловіка на підлогу.

Мера Гданська вбив 27-річний мешканець міста Стефан Вілмонт. У грудні він вийшов на волю з в’язниці, де просидів 5,5 років за збройне пограбування чотирьох банків. Він захоплювався військовою тематикою, а попередні злочини, як сам зізнався на суді в 2014 році, планував ретельно — з допомогою Google Street View обирав малолюдні місця, де поруч є парковки таксі – бо саме на них тікав із місця злочину. Перед тим, як пограбувати банки, купував нове вбрання, яке після злочину викидав у смітники: в різні урни по одній одиниці одягу.

Схоже, вбивство мера Гданська злочинець також спланував дуже ретельно. Щоб обійти охорону, Стефан Вілмонт видрукував собі фейкову картку акредитації медіа. Він спеціально вибрав момент, коли в усіх були увімкнені камери телефонів — люди очікували зняти світлове шоу. Він знав, коли і з якого боку піднятися на сцену. Він знав, як зробити це найбільш ефектно.

Тікати після нападу злочинець не збирався. Він стояв на сцені, поки до нього не підбігли охоронці. Вони відреагували надто пізно…

У листопаді 2018-го Павла Адамовича обрали на шостий строк на посаду мера, яку він мав обіймати до 2023 року. Його підтримувала опозиційна проєвропейська партія «Громадянська платформа», членом якої він раніше був. Але і нині, балотуючись як незалежний кандидат, він виступав великим критиком правлячої з 2015 року партії «Право і справедливість».

 «Павел Адамович був другом України та українців».

 «Павел Адамович був другом України та українців. Співпрацював з мерами українських міст, ділився своїм управлінським досвідом та дбав про розвиток економічних і культурних зв'язків між нашими державами», – йдеться в заяві співголів депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща Миколи Княжицького та Оксани Юринець.

Павел Адамович зі скринькою для пожертв. Фото BBB.com.
Павел Адамович зі скринькою для пожертв. Фото BBB.com.

 «Шокований звісткою про трагічну смерть мера Гданська Павла Адамовича. Знаю як багато зробив він добра для українців у Польщі та українсько-польських відносин. Це важка втрата для всіх нас»,  – написав президент України Петро Порошенко у Twitter.

А заступник міністра освіти і науки України Юрій Рашкевич, який особисто знав пана Адамовича, написав у Facebook, що у «2014 році в знак солідарності із воюючою Україною та підтримки її євроінтеграційних прагнень він започаткував стипендійну програму для студентів Львова з метою проходження практики в провідних фірмах Гданська і Польщі в цілому». За його словами, за 4 роки близько 100 магістрів пройшли 1– 2 місячне стажування за кошт мерії Гданська та зацікавлених фірм. «Павел Адамович вважав, що після перемоги Україна особливо потребуватиме добре вишколених фахівців для роботи в спільній Європі», – написав Юрій Рашкевич.

Telegram Channel