— Торік купив декілька кущів нової ягідної культури — йошти. Росте добре, але плодів цього року ще немає. Коли ж почне плодоносити і як її доглядати?..
Григорій ПАВЛЮЧЕНКО
— Торік купив декілька кущів нової ягідної культури — йошти. Росте добре, але плодів цього року ще немає. Коли ж почне плодоносити і як її доглядати? м. Луцьк.
Йошта — це гібрид смородини й агрусу. Вивели його у Німеччині. Це — багаторічний кущ, виростає він до двох з половиною метрів. Перші ягоди з ароматом смородини й смаком агрусу з’являються на другий—третій рік після посадки. Інтенсивно плодоносити йошта починає на четвертий рік. Культура ця частково самоплідна. Для підвищення врожайності в одному рядку з йоштою фахівці радять посадити її “батьків” — смородину і агрус. Зазначимо, що йошта стійка до борошнистої роси. За нею потрібно доглядати так само, як і за ними: вкорочувати гілки, проріджувати, щорічно залишаючи по три—чотири пагони і видаляючи старі. Розмножують йошту задерев’янілими живцями.