Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У Луцьку вшанували євреїв загиблих від рук нацистів

Сувій Тори XVII ст., який передала до музею Тетяна Кондратюк, одинокий свідок цілого пласта єврейської культури на Волині.

Сергій НАУМУК

У Луцьку вшанували євреїв загиблих від рук нацистів

27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Виставка та історична година «Голокост на Волині. Цього не можна забувати…» пройшла у Волинському краєзнавчому музеї.

Ведуча заходу, співробітниця музею Олена Дубень поінформувала, що у міжвоєнний період у Луцьку проживало близько 20 тисяч євреїв. У роки Другої світової війни нацисти знищили 25658 чоловік єврейської національності, бо окрім корінних лучан у місті зібралося чимало переселенців з Польщі, яка була окупована Третім Рейхом і де ще раніше почалися чистки. Усього ж на Волині було знищено понад 110 тисяч євреїв.

Так зник цілий пласт культури. На виставці було представлено сувій Тори XVII ст., яку у 1980 році музею подарувала Тетяна Кондратюк. Також представлено світлини з ізраїльського музею Яд Вашем, надані Волинською релігійною громадою прогресивного іудаїзму, фото поруйнованого Луцька та інших населених пунктів Волині.

Відомо про поставння у 500 єврейських робітників, які добу трималися проти нацистів маючи лише два револьвери, дві гранати та підручні засоби на кшталт ніжок стола.  

Виконавчий директор Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму Сергій Швардовстький розповів про те, як знищували євреїв, яких страждань зазнавали жінки, діти та старі.

Розстріли почалися 26 червня 1941 року, коли знищили близько 300 чоловік. Євреїв усіляко принижували: заборонили ходити тротуарами, наказали працювати в суботу, що уло немислимим для їудеїв, змушували знімати ярмулку.

Людей вимучували безкінечними контрибуціями. Іноді євреї чинили опір. Так, відомо про поставння у 500 єврейських робітників, які добу трималися проти нацистів маючи лише два револьвери, дві гранати та підручні засоби на кшталт ніжок стола. 

Загалом у Європі під час Голокосту загинуло понад 6 мільйонів євреїв.

 

Telegram Channel