Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
За минулий тиждень захворюваність на кір в області зменшилася на 30 %

Спостерігається тенденція до зменшення числа випадків хвороби

Волинська ОДА

За минулий тиждень захворюваність на кір в області зменшилася на 30 %

З початку року в області зареєстровано 513 випадків кору. Інтенсивний показник захворюваності – 49,4 на 100 тисяч населення. Це високий рівень, котрий перевищує середньодержавний. Захворюваність реєструється на території усієї області, окрім Шацького району

До слова, у 2018 році  зареєстровано 2 тис. 391 випадків кору, зафіксовано 99 спалахів, із них 48 у начально-виховних закладах. У минулому році від ускладнень кору в Україні померло 16 людей, а у 2019 році вже зареєстровано 6 летальних випадків, із них 2 – серед дітей.

За останній тиждень спостерігається тенденція до зменшення числа випадків хвороби. Зареєстровано на 30 % менше захворілих, ніж попереднього тижня. Їх кількість становить 136 осіб проти 193. Проте щоденно фіксується понад 30 нових хворих кором.

В структурі захворюваності зберігається співвідношення між дорослим та дитячим населенням – 46% та 54% відповідно. Це відбувається у зв’язку зі збільшенням охоплення щепленнями дитячого населення і низьким імунним прошарком серед дорослого. Найстаршому хворому 58 років. Кором захворіло два вчителя, два медичних працівники та 5 вагітних. Хворіють також працівники торгівлі, водії – по 3 особи за тиждень.

Найвищі показники захворюваності серед дітей у вікових групах 5 - 9 років – це діти котрі вчасно не отримали другу дозу КПК та серед дітей раннього віку (до 1року), що не отримали вакцинацію по віку.

Найбільше хворих зафіксовано в Луцькому районі (30 осіб), м. Луцьку (28 осіб), Рожищенському (17 осіб), Горохівському (15 осіб),  Ранівському (9 осіб), Локачинському, Ківерцівському, Маневицькому районах (по 6 випадків), в інших районах –  від 5 до 1.

Продовжується виконання протиепідемічних заходів з локалізації та ліквідації діючих 10 спалахів кору: в місті Луцьку (3 спалахи), Ратнівському районі (2 спалахи), у Луцькому, Рожищенському, Камінь – Каширському, Ківерцівському та Горохівському районах (по 1 спалаху). 9 спалахів  зафіксовано в навчально-виховних закладах, 1 – в побуті.

За останній тиждень спостерігається тенденція до зменшення числа випадків хвороби. Зареєстровано на 30 % менше захворілих, ніж попереднього тижня. Їх кількість становить 136 осіб проти 193. Проте щоденно фіксується понад 30 нових хворих кором.

У всіх осередках проведено епідеміологічне  розслідування  з метою  встановлення ймовірного джерела інфекції, визначення меж вогнищ та виявлення контактних осіб. Лікарями - епідеміологами  розроблено  «Плани  заходів по локалізації та ліквідації вогнищ», котрі доведено до відома керівників закладів охорони здоров’я, освіти, місцевих органів влади. Встановлено медичний нагляд за контактними та їх імунний статус з метою призначення заходів специфічної профілактики. В осередках кору за епідпоказами  прищеплено  у 2018 році понад 2 тис. 700 контактних осіб.

Епідситуація з кору в м. Луцьку стабілізувалася. За останній тиждень кількість захворілих зменшилася вдвічі – 28 випадків проти 63 попереднього тижня. З початку 2019 року зареєстровано 138 випадків (у 2018 році – 207 хворих за цілий рік). Показник захворюваності кором в м. Луцьку становить 58 на 100 тисяч населення, він вищий від середньообласного на 17,4%. Половина від усіх захворілих – це  доросле населення. Зареєстровано 3 спалахи кору в організованих колективах. Епідрозслідуванням встановлено, що 81% із числа захворілих не були щепленими проти кору.

Під час проведення аналізу виконання плану щеплень проти кору в області за 2018 рік, встановлено, що у м. Луцьку рівень імунізації проти цієї інфекції найнижчий в області. Лише у вікові категорії 1 рік досягнуто виконання плану 95%. По іншим позиціям виконання плану недостатнє: серед дітей у віці 2 роки і старше – 72,5%, серед дітей у віці 6 років – 85,5% та у віковій групі старше 7 років – 55% (це діти, котрі відвідують організовані колективи).

З метою припинення поширення кору в м. Луцьку, було відсторонено 1 тис. 174 школярів від відвідування навчальних закладів, що стимулювало масові звернення в медичні заклади для отримання щеплень. Лише протягом останнього тижня щеплення отримало  878 осіб: 725 дітей та  153 дорослих. (Для порівняння –  кількість щеплених за грудень 2018 року становила 1 тис. 223).

Показники охоплення імунопрофілактикою школярів значно поліпшилися, проте серед дітей, котрі не мали вакцинації взагалі,  прищеплено лише 28% від підлягаючих, а серед дітей, що не отримали другу дозу КПК – 31%. Враховуючи епідемічну ситуацію в місті, кабінети щеплень в дитячій поліклініці працюють навіть у вихідні дні, але не всі батьки скористались такою можливістю. За суботу-неділю проведено лише близько 40 щеплень.

Вдвічі збільшилася кількість осіб, котрі вивчають свій імунний статус до  кору. Таке дослідження проводиться лише в єдиній в області вірусологічній лабораторії обласного лабораторного центру і може зробити кожен бажаючий. Окрім того зросла кількість досліджень для встановлення діагнозу кору.

Слід зазначити, що область забезпечена достатньою кількістю якісної вакцини КПК.

ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» продовжує здійснювати епідеміологічний нагляд за кором з метою зниження захворюваності та створення передумов для її ліквідації.      

Джерело: Волинська облдержадміністрація
Telegram Channel