Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Топ-5 експонатів про війну у Волинському краєзнавчому музеї

У рамках проекту "Наші захисники" колекція музею поповнилася цінними експонатами.

Богдан ЗЕК

Топ-5 експонатів про війну у Волинському краєзнавчому музеї

Метою проекту «Наші захисники» є збір матеріалів про війну на Сході та популяризація внеску волинян в оборону суверенітету і територіальної цілісності України

Історія твориться сьогодні, а те, що було вчора, вже історія. Тому конче необхідно фіксувати найважливіші і ключові події нашого життя, щоб передати власний досвід майбутнім поколінням, а найголовніше – унеможливити повторення трагічний подій сучасності.

2014 рік був надзвичайно важким для нашої держави. У ЗМІ багато говорили про невдачі і поразки, тому науковці музею вирішили започаткувати цикл історичних годин «Перемоги української зброї». У ході цього лекторію ми розповідали про звитягу українського війська, яке перемагало ворога не кращим озброєнням і чисельністю, а вмінням і стійкістю. Значну увагу звернули на російсько-українські конфлікти минулого. Окремі заходи були присвячені битві під Оршею 1514 року, Московському походу Петра Сагайдачного 1618 року, Конотопській битві 1659 року, де українська армія успішно громила росіян.

Минулого року у Волинському краєзнавчому музеї стартував новий проект «Наші захисники». Його метою є збір матеріалів про війну на Сході та популяризація внеску волинян в оборону суверенітету і територіальної цілісності України. У рамках проекту було проведено ряд зустрічей із учасниками АТО, відкрито виставки, колекція музею поповнилася цінними експонатами, які розповідають про відвагу і жертовність наших земляків.

Кожна із вказаних речей має свою окрему історію, яка вже зафіксована науковцями музею, та й за своїм характером ці експонати дуже різноманітні. Своїми відмінностями, вони ніби говорять про власників: «Так, ми були різними, але ми всі згуртувались і стали на захист рідної землі». Серед Топ-5 цікавих експонатів, якими збагатився музей упродовж останнього року можна виділити такі:

Кожна із вказаних речей має свою окрему історію, яка вже зафіксована науковцями музею, та й за своїм характером ці експонати дуже різноманітні. Своїми відмінностями, вони ніби говорять про власників: «Так, ми були різними, але ми всі згуртувались і стали на захист рідної землі».  

1. Прапор роти «Світязь», подарований Андрієм Квачем, який бачив Іловайський котел і пройшов полон у серпні 2014 року.

2. Кевларова каска волинського кіборга Андрія Сарганчука, що захищала його у боях за Донецький аеропорт взимку 2015 року.

3. Колекція особистих речей капітана СБУ Віктора Мандзика, котрий загинув у 2015 році у місті Волноваха Донецької області. Речі передала в музей мати загиблого захисника Ольга Мандзик.

4. Збірка випусків газети «Волинський щит» – бойового літопису 14-ї окремої механізованої бригади, подарована музею завдяки прес-службі військової частини.

5. Комплекс матеріалів ГО «Військові капелани Волині». Безпосередньо на виставці представлена реконструкція вбрання капелана Олександра Вронського – скуфія, підрясник, куртка і польова сумка із духовною літературою, яка супроводжувала священика фронтовими дорогами Донбасу.

Проект «Наші захисники» буде діяти, аби майбутні покоління знали ціну свободи, яку нині виборюють для них. Волинський краєзнавчий музей запрошує до співпраці і буде вдячний усім, хто допоможе зберегти історичну пам'ять. Складаємо щиру вдячність нашим меценатам за подаровані речі і низько кланяємося захисникам України, перед якими морально зобов’язані докладати зусиль задля розвитку держави, поки вони жертвують життям на її рубежах.

Богдан ЗЕК, науковий співробітник ВКМ

Telegram Channel