Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
ЗНО без репетиторів: на Буковині вчителька за п'ять років має 129 переможців олімпіад і конкурсів

Цьогоріч шість учнів Дани Кривої стали переможцями обласних олімпіад.

Молодий буковинець.

ЗНО без репетиторів: на Буковині вчителька за п'ять років має 129 переможців олімпіад і конкурсів

Дана Василівна Крива намагається нестандартно проводити уроки. І зацікавлює учнів українською мовою та літературою

Вчителька української мови та літератури Кельменецького ліцею за п’ять років має серед свої вихованців – 129 переможців олімпіад з української мови та різних наукових конкурсів. Одна з учениць стала переможцем всеукраїнського конкурсу наукових робіт. Цього року шість учнів Дани Кривої стали переможцями обласних олімпіад, пише molbuk.ua.

Освіта зараз у стані реформи, і вони помітні у підручниках. То навчаємося за одним автором, то - за іншим, і вимоги змінюються. Тому всі мої уроки – авторські, сама їх розробляю.

Вчителька зізнається, що у кожному класі намагається знайти дитину, у якої є задатки до мови. 
"Іноді це вдається побачити через творчі роботи, індивідуальні завдання чи навіть під час позаурочного спілкування. У когось - в 5-6-му класі, а у когось це проявляється після сьомого класу. І після того має бути дуже наполеглива потужна робота. Вчитися доводиться і після уроків", - каже педагог з 20-річним стажем. До всіх тем готується індивідуально. Підручник не є основним на уроках. 

"Освіта зараз у стані реформи, і вони помітні у підручниках. То навчаємося за одним автором, то - за іншим, і вимоги змінюються. Тому всі уроки сама розробляю. Даю дітям презентаційні матеріали, готую відеосюжети. Наприклад, у десятому класі на українській літературі вивчають твір Михайла Коцюбинського "Тіні забутих предків". На уроці показую уривки фільму. Розписую щохвилинно усі сюжети, які демонструю дітям під час обговорення теми", – каже Дана Василівна. 

Учні отримують на уроках різні роздруківки у вигляді опорних таблиць. А ще індивідуальні домашні завдання.

"Якось, вивчаючи твір "Украдене щастя", запросила на урок батьків, і діти брали у них інтерв’ю, цікавились, яке у них розуміння щастя. Діти з нетерпінням чекали, що скажуть їхні батьки. А ще до уроків завжди готую роздруковані матеріали: опорні схеми чи таблиці з мови. У старших класах практикую індивідуальні домашні завдання", – продовжує Дана Василівна. 

Минулого року половина випускників, яким викладала Дана Крива, склали ЗНО на високі бали. Причому всі їхні знання – з уроків. Репетиторів з української мови ці учні не брали. Але всі вони у певний час були учасниками олімпіад і різних конкурсів. 

Вивчаючи "Украдене щастя", запросила на урок батьків, і діти брали у них інтерв’ю, цікавились їхнім розуміння щастя.

"У мене були такі, які складали ЗНО з української мови на 199 балів, не вистачило одного балу", – усміхається Дана Василівна. 

Щоби досягти таких результатів, потрібно багато працювати вважає вчителька. Але бачить у цьому і позитив.

"Працюю і в школі, і вдома. А є ще зошити, підготовка до наступних уроків, методична робота, класна робота… Працюю без вихідних, канікул та карантину. Але коли бачу результат, знаходжу стимул і позитивний настрій", – зазначає Дана Василівна. 

Telegram Channel