Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Завтра храмуватимуть у Мар'янівці та Боголюбах

Ці три постаті є дуже шанованими у християнстві.

uarp.org

Завтра храмуватимуть у Мар'янівці та Боголюбах

Відзначатиметься Собор вселенських учителів і святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Йоана Золотоустого

12 лютого – свято, що називається Собор вселенських учителів і святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Йоана Золотоустого (слово «Собор» – у розумінні «спільне вшанування»). Дві парафії єпархії цього дня мають храмовий празник, повідомляє Волинська єпархія Православної церкви України.

Торжество Трьох святих належить до найшанованіших у Православній Церкві. Згідно з Переданням, поштовхом до його встановлення була велика суперечка у другій половині XI ст., хто з цих трьох угодників найцінніший для Церкви. Одні більше поважали Василія, другі – Григорія, треті – Йоана. 

Торжество Трьох святих належить до найшанованіших у Православній Церкві.

Василіани ставили Василія Великого вище за інших, бо вважали, що він усіх перевершував словами і ділами. При тому вбачали в ньому мужа, який мало чим поступається ангелам, із сильним характером, який байдужий до всього земного.

Григоріани відстоювали Григорія Богослова, стверджуючи, що він переконливістю слова, майстерним тлумаченням Священного Писання та витонченістю проповідей перевершив усіх представників еллінської мудрості – і тих, що жили раніше, і своїх сучасників.

Іоанніти вважали найбільшим богословом Йоана Золотоустого, бо той був схильним до помилування грішників і швидко допускав їх до покаяння. Бачили в ньому людинолюбця, який розуміє слабкість людського єства, і красномовця, який наставляв усіх на покаяння.
Через деякий час після початку суперечки ці святі з'явилися – спочатку кожен окремо, а потім усі разом – Йоанові, єпископу Євхаїтському, який відзначався мудрістю, знанням, чеснотами, і сказали:

«Ми рівні перед Богом; немає у нас ні розділення, ні якоїсь протидії один одному. Кожен із нас свого часу, натхнений Божественним Духом, написав відповідні повчання для спасіння людей. Чого ми навчилися сокровенно, те передали людям явно. Немає між нами ні першого, ні другого. Якщо ти посилаєшся на одного, то з тим згодні й обидва інші. Через те накажи тим, хто сперечається щодо нас, припинити суперечки, бо як за життя, так і після кончини маємо турботу про те, щоб привести до миру й однодумності всі краї вселенної. 

Зважаючи на це, з'єднай в один день пам'ять про нас і, як належить, склади нам святкову службу, а іншим передай, що ми маємо у Бога рівне достоїнство. А тим, хто звершує пам'ять про нас, ми будемо заступниками у спасінні, бо сподіваємося, що маємо заслугу в Бога».

Єпископ Йоан негайно відновив мир між сперечальниками, установив торжество Трьох святителів і заповідав церквам відзначати його врочисто.

Престольний празник святкують парафії в селах Мар’янівка Ковельського районного і Боголюби Луцького районного деканатів. А церкві Апостолів Петра і Павла в селищі Мар’янівка Горохівського благочиння цього дня – 25 років із часу освячення.

Telegram Channel