Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Художній музей – до з’їзду європейських монархів у Луцьку

З'їзд європейських монархів був значною подією в історії середньовічного Луцька

Волинський краєзнавчий музей

Художній музей – до з’їзду європейських монархів у Луцьку

У Луцьку протягом року заплановане проведення різноманітні  культурних заходів,  які будуть приурочені до 590-річчя з'їзду європейських монархів

26 лютого о 16.00 год. у Художньому музеї відбудеться культурно-мистецька акція «…Похвала Великому князю Витовте у своїм граде у Луцьку у Великому…» (із Русько-литовського літопису (1428–1430), присвячена 590-річчю З’їзду європейських монархів у Луцьку (1429)

Сценарій дійства міститиме: короткі виступи істориків; міні-виставку графічних творів Олександра Дишка; міні-виставу «Королівна» (за твором Лесі Українки) у виконанні учасників студії «Коло Лесі».

Сценарій дійства міститиме: короткі виступи істориків; міні-виставку графічних творів Олександра Дишка; міні-виставу «Королівна» (за твором Лесі Українки) у виконанні учасників студії «Коло Лесі»; співану поезію бардів-трубадурів латиною, давньою українською, польською, німецькою мовами з використанням стародавніх текстів, що реконструйовані Тарасом Компаніченком (очільником гурту «Хорея Козацька»).

З'їзд європейських монархів у Луцьку — дипломатична зустріч, яка відбулася у січні 1429 року в місті Луцьку. Скликаний з відома та згоди короля угорського, німецького та чеського — імператора Священної Римської імперії Сигізмунда за ініціативою Великого князя литовського Вітовта з метою вирішення низки політичних та економічних питань Центрально-Східної Європи. Вітовт планував вирішити на ініційованому ним зібранні питання османської загрози для Європи, гуситську проблему, та, принагідно, питання власної коронації в статусі короля Литви, про що вів дипломатичне листування із Сигізмундом Люксембурзьким ще від 1428 року[1].

З'їзд європейських монархів був значною подією в історії середньовічного Луцька, хоча й через суперечки між головними його учасниками не мав суттєвого впливу на політичне життя тогочасної Європи.

Джерело: Волинський краєзнавчий музей
Telegram Channel