Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
У Луцьку презентували «Жінку з хистом Аріадни»

Пані Алла писала книгу 9 років.

СНУ ім. Лесі Українки

У Луцьку презентували «Жінку з хистом Аріадни»

Студентам та викладачам факультету філології та журналістики СНУ імені Лесі Українки випала приємна нагода поспілкуватися з галичанками, які представляють сучасну українську науку

Вчений секретар Науково-дослідного інституту Лесі Українки, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури Сергій Романов представив гостю – доктора філологічних наук, заступника директора з наукової роботи Інституту Івана Франка НАН України (Львів) Аллу Швець.

Пані Алла зробила фундаментальну річ своєю працею: прочитала людину як книгу і дала нам можливість прочитати книгу як людину.

Пан Роман наголосив, що праця Алли Іванівни – цікава поява в нашому культурному житті: «Інтелектуальна біографія – це дуже цікавий жанр, який поки що в українській сучасній гуманітаристиці лише набирає розмаху, представлення і популярності в читацькому середовищі. Це дивовижний спосіб прочитати людину. Постать Наталі Кобринської тут представлена у різних ракурсах: у її взаєминах зі світом, із собою, родиною, колегами, чоловіками і зрештою – з історією й епохою. Такі книги не лише для нас, але й про нас».

 

 Далі Алла Швець представила присутнім свої монографію «Жінка з хистом Аріадни: життєвий світ Наталії Кобринської в генераційному, світоглядному і творчому вимірах». Передовсім гостя подякувала «за можливість побувати в цьому епіцентрі науки, доброго настрою і надзвичайної доброзичливості – тижні Лесі Українки. І на вістрі такої настроєвості й аншлагу заходів, які проводить університет, я маю честь презентувати книгу».

Пані Алла писала книгу 9 років! «Мене як дослідницю вразила доволі стереотипна та несправедлива оцінка Наталі Кобринської в українському соціопросторі. Вона виглядає на тлі інших письменників її генерації доволі маргінально та непізнавано. Це постать доволі закрита та невідома. Тому я намагалася ці прогалини ліквідовувати і заповнювати», – розповіла Алла Швець.

 

 Опісля дослідниця повідала присутнім про саму Наталю Кобринську, знакові постаті в її духовній біографії; генераційну ідентичність письменниці; завоювання літературної та громадської трибун; літературну компетенцію Наталі Кобринської, розбудження жіночого духу через літературу; її надзвичайну жіночу харизму; Кобринську та радикальну партію; кризу нереалізованого материнства; світоглядну еволюцію Наталі Кобринської від релігійного ексцентризму до державотворчих ідеологій і повернення до релігії тощо.

 

Джерело: СНУ ім. Лесі Укранки
Telegram Channel