Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
У Луцьку відкрили пам'ятну дошку на місці колишньої чеської школи

Чеська школа в Луцьку функціонувала з 1929 до 1939 року.

Луцька міська рада

У Луцьку відкрили пам'ятну дошку на місці колишньої чеської школи

Наше місто завжди було мультинаціональним. Тут мирно співіснували, розбудовували Луцьк разом з українцями й поляки, чехи, караїми, євреї, росіяни, німці, роми. Представники різних національностей залишили слід в історії нашого краю. Чехи переїжджали на Волинь ще у ХІХ столітті. Вони купували тут землю, оселялися й розвивали власну справу.

Їхні нащадки й досі проживають на Волині й, зокрема, у Луцьку. Аби не втрачати свою ідентичність вони об'єдналися у Волинське обласне товариство чехів “Matice Volyňská”, яке утворене у далекому 1991 році. Нині товариство налічує близько 100 осіб. Його представники беруть активну участь у житті луцької громади, інформує Луцька міська рада.

Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек зауважив, що у другій половині ХІХ століття на Волині був сприятливий інвестиційний клімат. 

Чеська школа в Луцьку функціонувала з 1929 до 1939 року. Нині тут розташований Волинський інститут післядипломної педагогічної освіти. «Чеська Матіце школьська» була не лише навчальним закладом, а уособленням колись залишеної Чехії, символом далекої Батьківщини, чеського духу. Тому на приміщенні колишньої чеської школи відбулося відкриття пам'ятної дошки.

Участь у заході взяли секретар Луцької міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт та Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек.

Григорій Пустовіт зазначив: “Так сталося, що ваші предки у пошуках чогось нового приїхали на Волинь і тут оселилися. Вони принесли до нас свою культуру, свої традиції. І ми раді цьому, адже ми перейняли щось нове для себе. Луцьк завжди був інтеркультурним. Тут проживали представники різних національностей, які зробили свій неоціненний вклад у його становлення”.

Привітав присутніх з сьогоднішньою подією й Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек, який зауважив, що у другій половині ХІХ століття на Волині був сприятливий інвестиційний клімат. Чехи купували тут землю й розвивали власну справу. Згодом у Луцьку було відкрито школу. Це було важливою подією для чехів.

Telegram Channel