Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
З 10 мільйонів «Кобзарів» - тільки один вишитий

Унікальну книгу — вишитий «Кобзар» створили рівненські майстрині

facebook.com/Олена Медведєва

З 10 мільйонів «Кобзарів» - тільки один вишитий

Україна і світ готуються урочисто і широко відзначити Шевченківські дні. Одним із запланованих заходів стане читання знаменитого «Кобзаря». Лише в Україні за ці роки його було видано до півтори сотні разів загальним накладом майже 10 мільйонів примірників

Свій внесок у популяризацію творчості Тараса Шевченка зробили і рівненські майстрині. Їхнє видання - вишите і в єдиному екземплярі. Майже рiк працювали над створенням креативної книги, за основу якої взяли перше видання «Кобзаря» 1840 року, її головний редактор Олена Медведєва та художній редактор Ганна Тимошок.

За допомогою техніки стебнівки на матеріалі, який в народі ще називають диким льоном, майстринi відтворили вишиті мовою оригіналу зі збереженням всіх авторських знаків тексти 8-ми поетичних творів: «Думи мої…», «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка», «До Основ’яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч». Для цього було розроблено спеціальний шрифт. На кожній сторінці присутній традиційний український орнамент. Тексти «Кобзаря» редактори доповнили вiдповiдними ілюстраціями, вишитими хрестиком. Зокрема, відтворено 6 малярських творів Тараса Шевченка, які належать до періоду його ранньої творчості.

Тексти «Кобзаря» редактори доповнили вiдповiдними ілюстраціями, вишитими хрестиком. Зокрема, відтворено 6 малярських творів Тараса Шевченка, які належать до періоду його ранньої творчості.

Майстринi кажуть, що найважче було працювати саме над ілюстраціями, адже перевести картини у схеми для вишивки, підібрати кольори, які б сповна відображали Шевченкову гаму, було не так просто. Олена Медведєва і Ганна Тимошок погоджуються, що найцікавіше, але разом з тим найскладніше, було створити портрет молодого Тараса, його «Катерину» і маловідому роботу «Визволення Петра Апостола з темниці», що символізує визволення Шевченка з кріпацтва.

Книга містить 48 сторінок з дикого льону розміром 36,5х26 см. Переплетення і шкіряна внутрішня обробка зроблені за зразком оформлення стародруків. Вишитий «Кобзар» важить 3,3 кг, а зберігають його в спеціальній шкіряній сумці-футлярі. Брати книгу в руки можна тільки в білих рукавичках.

Валентин СТАВСЬКИЙ

Telegram Channel