Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Повернутий в Україну «Меч Вікінга» передадуть музею на Львівщині

Старовинний меч передали у музей.

unian.ua

Повернутий в Україну «Меч Вікінга» передадуть музею на Львівщині

У Національному заповіднику «Софія Київська» перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів та міністр культури Євген Нищук урочисто передали унікальну реліквію Ысторико-краєзнавчому музею у м. Винники

Старовинну знахідку у Винниках почнуть експонувати вже 11 березня, повідомляє Історична правда з посиланням на Гал-Інфо.

Міністри передали реліквію в руки міському голові м. Винники Володимиру Квурту та директору Історико-краєзнавчого музею Ігорю Тимцю. На меч претендувало кілька музеїв, однак комісія в міністерстві зупинилася саме на винниківському музеї.

"Тому що у Винниках відбувається археологічна конференція, яку визнають українські та фахівці з Європи, лише за попередній рік у Винниках організували сім археологічних експедицій і розкопали кургани німецького короля. Зрештою, ми перемогли, бо ми цього прагнули. Меч Вікінга стане центральним експонатом у музеї Винник", - розповів міський голова Винник Володимир Квурт.

Унікальна зброя Х сторіччя оздоблена сріблом і має всі ознаки родинної реліквії, яка, можливо, належла знатному воїну та його нащадкам. За словами реставраторів, цей меч – єдиний такий в Україні.

Унікальна зброя Х сторіччя оздоблена сріблом і має всі ознаки родинної реліквії, яка, можливо, належла знатному воїну та його нащадкам. За словами реставраторів, цей меч – єдиний такий в Україні. 

"В процесі реставрації відкрилося скандинавське плетіння, виконане в техніці черні. У двох рівних хрестах були елементи золота. Прямі хрести були символом сонця з давніх-давен.

У хрестах були отвори, і вони були оперезані ланцюжками, які є символом влади. Припускаю думку, що цей меч належав комусь, хто увійшов в історію", - розповів завідувач реставрації творів з металу Національного науково-дослідного реставраційного центру України Віктор Голуб.

Меч Вікінга каролінгського типу на Львівщині відкопали чорні археологи і у 2016 році нелегально вивезли контарбандисти, однак естонські митники затримали зловмисників і повернули артефакт Україні.

Його оцінюють зараз у 17 000 євро. За словами Міністра культури України Євгена Нищука, про нього збираються знімати фільм. 

Рік він слугував доказом у кримінальному провадженні, потім його передали на реставрацію у Національний науково-дослідний реставраційний центр України. Його оцінюють зараз у 17 000 євро. За словами Міністра культури України Євгена Нищука, про нього збираються знімати фільм.

"Це перший перецент, коли через затримання людей, які це здійснювали, вдалося викрити цілу контарабандну мережу, яка діяла в Україні. Про будь-які факти незаконних розкопок, які ми знаємо, повідомляємо правоохоронців відразу. Наприклад, на території Києво-Печерської лаври були розкопки, і зараз по цьому є кримінальні провадження", - наголосив міністр культури Євген Нищук.

На церемонії передавання також відбулася процедура погашення марки із зображенням Меча Вікінга.

Telegram Channel