Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Олексій Камінський: «До нас у Прилісне по медичну допомогу просяться навіть з сусіднього району»

Олексій Камінський в аптечному пункті установи.

ФОТО: Ярина РУДНІК

Олексій Камінський: «До нас у Прилісне по медичну допомогу просяться навіть з сусіднього району»

Чиновники запевняють, що медична реформа змінить ситуацію з лікарями в селах на краще. Обіцяють амбулаторії, медкабінети, аптеки, покращення якості послуг. Перші позитивні приклади додають оптимізму

Прилісненська громада, що в Маневицькому районі, стала другою на Волині, де було створено свій центр надання первинної медико-санітарної допомоги. Очолив його молодий лікар з Рівненщини Олексій Камінський, який кілька років пропрацював у віддаленому селі. Зважився на переїзд і роботу в громаді, щоб отримувати хорошу зарплату і мати власне житло. А починав шлях сільського медика у 2013 році після закінчення Вінницького національного медичного університету. Спочатку в рідному селі Бережниця Дубровицького району. Через 2 роки перейшов у Милецьку ОТГ, де лікар пішов на пенсію і саме почалося створення комунального закладу охорони здоров’я. Роботи вистачало, бо був єдиним лікарем на 7 тисяч мешканців.

- Доводилось не лише вести прийом своїх пацієнтів, а й з інших сіл, де є амбулаторія, але немає лікаря. У обов’язки входило і керувати установою, і їздити на виклики. Потім до нас на роботу ще влаштувались лікарі, однак ненадовго. Одна  пішла в декретну відпустку, друга звільнилась, я залишився. Навантаження було велике, зарплата - так собі. Жив у кімнаті, яку знімав у 70-річної господині. Платив за житло 500 гривень в місяць, треба було палити дровами грубку. Тож приходив з роботи втомленим у холодне приміщення.

Цікавила робота з житлом. У Прилісне, що знаходиться в сусідній області, приїхав завдяки рекомендації регіонального координатора з програми реформування охорони здоров’я по Рівненщині та Волині Василя Височанського. Тут запропонували кращі умови.

- А як потрапили у Прилісне?

- Коли відпрацював у Мильці 3 роки, почав шукати якусь перспективу. Цікавила робота з житлом. У Прилісне, що знаходиться в сусідній області, приїхав завдяки рекомендації регіонального координатора з програми реформування охорони здоров’я на Рівненщині та Волині Василя Височанського. Він курував процес створення і налагодження роботи Прилісненського ЦМСД: питання фінансування, проводив тренінги. Хоч Прилісне знаходиться за 80 кілометрів від Луцька, і 8 до Маневич, однак тут найбільше в Україні підприємство з видобутку торфобрикетів «Волиньторф», на якому задіяні понад 400 працівників. Для них за кошти підприємства збудували у Прилісному багатоквартирні будинки. Відколи тут створили ОТГ, «Волиньторф» найбільше наповнює її бюджет. Громада готова підтримувати медицину, тому що ОТГ мають право самостійно розпоряджатись своїми коштами. Тут створили Центр первинної медико-санітарної допомоги. Щоб надати йому ліцензію, треба було, щоб лікар мав сертифікат з управлінню і організації охорони здоров’я. Я такий мав, окрім цього у мене був досвід, як запускати роботу самостійного центру ПМСД в громаді.

- А яке житло вам тут запропонували?

- Квартиру зі зручностями в будинку від «Волиньторфу», сільська рада допомогла з ремонтом квартири.

- Скільки лікарів тепер у Прилісненському центрі ПМСД?

Поки була амбулаторія, працював один лікар. Минулого року взяли випускницю медичного вишу і мене – тобто тепер троє сімейних лікарів, чекаємо дозволу МОЗу на переведення педіатра з Маневицької райлікарні.

- Яка ситуація з деклараціями у вашому Центрі ПМСД?

- З першого дня ми почали телефонувати людям, які вже підписали з нами декларації, і повідомляти, що їх треба переоформляти на нову юридичну особу у телефонному режимі. На 1 січня переуклали 2850, на 20-е - вже 3817, на перше березня – 4500. Тобто лікарі отримують зарплату з преміями за кількість підписаних декларацій. Найбільша кількість декларацій у колишнього завідувача амбулаторії, який працює тут багато років. За умови 100% декларацій у лікарів надбавки будуть 8-9 тисяч гривень до окладу, щоб зацікавити лікарів працювати у сільській місцевості, а це зарплата 14-16 тис. грн. для початку.

- Кажуть, до вас просяться на медичне обслуговування навіть із сусіднього Камінь-Каширського району?

- У нас багато людей звідти задекларовано. Це мешканці сіл Тоболи, Нові Червища і Житнівка. Доїзд у Прилісне зручніший, ніж у Камінь-Каширський, і дорога краща. Навіть вагітні приїжджають укладати декларації.

Лікар Камінський з медичними працівниками центру ПМСД.
Лікар Камінський з медичними працівниками центру ПМСД.

- А стоматолог у Прилісненському центрі є?

Так, і обслуговує людей безоплатно. За лікування та видалення зубів ніхто з жителів громади не платить. Платне лише протезування. Такою була ініціатива сільського голови. За гроші ОТГ закупляють матеріали.

- А який у вас автомобіль «швидкої допомоги»?

- УАЗ - це стара «швидка», він підходить для транспортування лежачих. Щоправда, цей УАЗ неекономний: щоб заїхати в райцентр, треба 5 літрів бензину. Але планують дати Рено Дастер за кошти Світового банку. Оголошений тендер, цим займається сільрада. Якщо вчасно заплатять, то авто має бути після 31 березня.

- А яка ситуація з обладнанням?

Згідно програми розвитку первинної медичної допомоги на 2018-2020 роки, необхідним обладнанням ми забезпечені. Є два кардіографи, потрібно ще прилади для діагностики, витратні матеріали для глюкометрів на ФАПи. Плануємо встановити апарат УЗД, бо незручно їздити в Маневичі. Маємо зробити переваги нашого центру над районним. Тож за направленням лікаря, згідно програми «Безкоштовна діагностика» Національної служби здоров’я, УЗД буде надаватися безоплатно. Держава це буде оплачувати. Наймемо з району лікаря, який буде двічі на тиждень приймати пацієнтів. У нашому центрі ПМСД можна вирішити більшість питань лікарсько-консультативних.

- Що у найближчих планах?

- Запровадити програму «Доступні ліки» (аптека в селі приєднається до цієї програми), електронної чергу та листка непрацездатності. Разом із сільським головою зініціювали видачу безплатних ліків для тяжкохворих людей. Сільрада затвердить і будемо їх закупляти.

- Приміщення центру ПМСД ви орендуєте, але воно пристосоване під медзаклад, і людям старшого віку піднятися на другий поверх нелегко. Чи є якась перспектива?

- У  січні розмірювали місце під фундамент нового сучасного одноповерхового медичного закладу, а зараз уже зведені стіни. Це амбулаторія загальної практики сімейної медицини за президентським проектом «Сільська медицина». Наприкінці червня по плану введення в експлуатацію. На це з держбюджету виділяється 5,6 млн гривень і 10 % від суми - співфінансування.102 тисячі гривень заплатили за проектно-кошторисну документацію.    

- Ви казали, що до вас направили педіатра. А йому виділять житло?

- У нас в селі німецький благодійний фонд спільно з українськими будівельними компаніями реалізують проект в ОТГ і  невдовзі розпочнуть зводити житло на 40 квартир, частина яких буде безплатно виділена молодим спеціалістам, ветеранам АТО, молодим лікарям, в тому числі педіатру і мені. Це буде хороше житло з європейським плануванням.

Ярина РУДНІК.

 Олексій Камінський і координатор із впровадження медреформи Василь Височанський.
Олексій Камінський і координатор із впровадження медреформи Василь Височанський.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel