Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
У селі на Рівненщині вшанували пам'ять загиблих від рук червоних партизанів

22 березня для всіх жителів Нової Мощаниці – день пам’яті та скорботи.

zdolbun.gov.ua

У селі на Рівненщині вшанували пам'ять загиблих від рук червоних партизанів

У  Новій Мощаниці Здолбунівського району 22 березня поминали тих, хто 75 років тому загинув у страшній бійні

Червоні партизаниі 22 березня 1944-го увірвалися до села та зробили справжній погром – палили хати, вбивали людей. У результаті – загинуло близько шести десятків жителів Нової Мощаниці.

До числа «националистов» зарахували і тих людей, яких знищили тоді у Новій Мощаниці, в тому числі немовлят, старих, інвалідів.

Тільки через багато десятиліть було оприлюднено архівний документ – повідомлення штабу партизанського руху, у якому йшлося про «бой с отрядом националистов, численностью до 70 человек. Истреблено 220! националистов, взято в плен – 21…..». До числа «националистов» зарахували і тих людей, яких знищили тоді у Новій Мощаниці, в тому числі немовлят, старих, інвалідів.

Також цього дня у Новій Мощаниці згадують односельців, які стали жертвами німецьких загарбників у 1918 році. Тоді у селі живцем згоріло понад 70 людей, яких загарбники зачинили у господарському складі та підпалили цю будівлю.

Присутні на пам’ятному заході вшанували усіх, хто загинув страшною смертю. Молебен відслужили настоятель Свято-Михайлівського храму с. Мала Мощаниця о. Василь Корнілов та о. Ігор Саковський зі Свято-Успенського храму м. Здолбунів. До пам’ятних заходів долучився і голова Здолбунівської райдержадміністрації Сергій Кондрачук.

Джерело: Офіційний сайт Здолбунівської РДА.
Telegram Channel