Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Ніхто з того пекла не вийшов живим

Трагічна історія.

Фото: центру «Мнемоніка».

Ніхто з того пекла не вийшов живим

У Рівному показали документальний короткометражний фільм «Приречені: історія рівненського гетто»

Анімація відтворює історію поневірянь понад 5-ти тисяч рівненських євреїв, «замкнених» у гетто під час ІІ-ї світової війни у 1941–1942 роках.

Після розстрілу 6–7 листопада 1941 року майже 17-ти з половиною тисяч євреїв в урочищі Сосонки у грудні на території Рівного було створено гетто. Потрапили туди близько 5 тисяч євреїв, які отримали ремісничі посвідки. Окупаційний режим відвів для них нелегку долю 8 місяців каторжної роботи на рейх.

Перебуваючи на невеликій території вздовж колій у районі залізничного вокзалу, вони постійно страждали від недоїдання та важкої виснажливої праці. Ціна за уникнення вбивства у Сосонках виявилася надзвичайно високою. Проте уникнути смерті їм не вдалося. Вже 13 липня 1942 року нацистська влада здійснила акцію ліквідації рівненського гетто. Понад 5 тисяч його мешканців відвезли у напрямку Костополя і розстріляли.

Цей фільм – некролог. Він про тих, хто опинився в гетто і загинув тільки тому, що був євреєм.  

Короткометражний фільм «Приречені» у науково-популярному стилі з поєднанням документального кіно та анімації відтворює історію поневірянь тих рівненських євреїв, які змогли пережити трагедію Сосонок.

Як зазначив директор «Центру «Мнемоніка» професор Максим Гон: «Цей фільм – некролог. Він про тих, хто опинився в гетто і загинув тільки тому, що був євреєм. Сподіваємося, цей фільм ліквідує білу пляму в колективній пам’яті наших земляків.  

Фільм покликаний відродити пам’ять про рівненське гетто, на території якого нині відсутні будь-які меморіальні знаки. Адже з його ліквідацією закінчилася єврейська сторінка історії Рівного. Він призначений для усіх зацікавлених історією не лише Рівного, а й цілого регіону, а також школярів і студентів, які вивчають історію рідного краю та України у період ІІ-ї світової війни».

Валентин СТАВСЬКИЙ.

Telegram Channel