Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Янголята в колі друзів», хоч і дивляться на світ іншими очима (ФОТО)

Багато обіймів і усмішок на святі "Янголята в колів друзів".

ФОТО: Лариси ЗАНЮК

«Янголята в колі друзів», хоч і дивляться на світ іншими очима (ФОТО)

2 квітня вже традиційно у світі говорять про тих людей, які заглиблюються у свій світ – людей із розладами аутичного спектру. "Діти дощу" кажуемо про тих, чия емоційна сфера інша, ніж наша. Але наше завдання - допомогти їм жити у нашому світі

Саме цим і займаються 7 років поспіль Луцькій громадській організації, що зібрала дітей з аутичними розладами та їхніх батьків «Янголята». Її керівник Юлія Поліщук, і сама є мамою «дитини дощу». Вона організувала захід у Палаці культури Луцька «Янголята в колі друзів», аби публічно подякувати усім, хто був і є з ними, допомагає долати проблеми. Десятки подяк Юлія Юріївна вручила керівникам обласної та міської влади, громадських організацій, духовенству, педагогам, спонсорам, які вчили, підтримували їх матеріально й духовно, адже вдячне батьківське серце пам'ятає добро.

Юлія Поліщук дякує о. Валентину Марчуку та ієромонаху Іллі Вишневському за духовну підтримку Янголят".
Юлія Поліщук дякує о. Валентину Марчуку та ієромонаху Іллі Вишневському за духовну підтримку Янголят".

- Ми покажемо вам свої таланти, здібності, те, що можемо бути енергійними й радісними, - запевнила Юлія Поліщук. І справді – вони дивували: танцювали, співали, грали у виставі, хоч і були іншими.

Юрій Поліщук, радник міського голови, подякував за те, що «Янголята» вчать його бути чуйним, терпеливим. Він повідомив важливу новину: 2 квітня ГО «Янголята» отримає комфортну довгоочікувану домівку на вулиці Огієнка. І подарував від міської ради розвивальний світловий планшет.

Юрій Поліщук: "Вчуся від вас бути чуйним і терплячим".
Юрій Поліщук: "Вчуся від вас бути чуйним і терплячим".

2 квітня ГО «Янголята» отримає комфортну довгоочікувану домівку на вулиці Огієнка.

Протоірей Валентин Марчук благословив «Янголят» іконою Св. Миколая із гори Афон та передав вітання від матінки Олени, яка організувала фотовиставку в холі. А ієромонах Ілля запросив «Янголят» знову в літній табір «Стежина добра».

 

7 років тому ця громадська організація поєднала сильних батьків та їхніх дітей із розладами аутичного спектру. Вони робили перші кроки несміливо, але щоразу впевненіше і багато чого досягли, докладаючи немалих зусиль. Створили оркестровий номер, з яким виступали на концертах, виставу «Каструлька Анатоля» возили на «Театральні зустрічі», разом із аматорським театром «Вперше» поставили виставу «Ріпка». А головне – знайшли багато друзів.

Добре, що Анатоль знайшов ту, що його зрозуміла.
Добре, що Анатоль знайшов тих, що його зрозуміли.

«...Анатоль постійно соває за собою каструльку...  Це сталося з невідомих причин, але через цю каструльку Анатоль відрізняється від інших дітей. Йому потрібно багато ласки, часто це стає незручністю. У нього багато переваг, та часто люди звертають увагу лише на його каструльку... Одного разу він вирішив сховатися. Добре, що Анатолю зустрілася людина, яка навчила його жити з каструлькою. І тепер його шанують інші. Але ж він не змінився.»

Ці слова із вистави, яку показали діти з аутичним спектром та їхні батьки, нагадують нам, що це нам потрібно змінити своє ставленя до особливих людей.

 

Загалом на цьому заході було кілька таких емоційних моментів, коли не стримати сліз і емоцій від праці цих чудових людей, що не опустили рук, а змусили себе радіти життю. Вальс хлопчиків із мамами, вистава, у якій вже майже дорослий юнак з аутизмом грав Анатоля з  катрулькою.

До концертної програми долучилися друзі «дітей дощу». Анна Осадча розчулила піснею «Ми просто інші», у якій розповіла про братикові проблеми та як навчилася його розуміти.

Анна Осадча: "Ми не зможемо бути такими, як ви, тому прийміть нас іншими..."
Анна Осадча: "Ми не зможемо бути такими, як ви, тому прийміть нас іншими..."

А лауреат пісених конкурсів Світлана Гриник заспівала «Цвіте терен» із особливою дівчиною Світланою Гачуковою із організації «Повір у себе». Запальний танець виконав колектив «Соняшник» ГО «Батьків та дітей із синдромом Дауна».

 

Учасники організації осіб із інвалідністю  «Джерело життя», театральна студія «Тамо» - дівчата на візках -показали чуттєву виставу «Свіча», у якій ідеться, що від людської черствості гаснуть свічі миру, віри, любові. І лише  іскорка надії не дозволяє згаснути зовсім.  Цікаву хореографічну композицію «Легенда про Луцьк» допомогли поставити учасники бального ансамблю «Лілея» із ЗОШ №11.

Дівчинка з аутизмом Світлана Гачукова та лауреат міжнародних конкурсів Світлана Гриник співали разом.
Дівчинка з аутизмом Світлана Гачукова та лауреат міжнародних конкурсів Світлана Гриник співають разом.

У холі Палацу культури дивували щирістю зображень фотовиставки «Особлива дитина – особлива сім’я» та «Янголята в Древньому Лучеську», підготовані матінкою Оленою Марчук, головою громадського об’єднання «Вірю! Надіюся! Люблю!» і фотографа Дарини Зінькевич.

 

Також руками небайдужої молоді із молодіжних організацій були створені різні сувеніри, які відвідувачі охоче купували задля благодійності

Маленький фетровий півник на столі і мені нагадуватиме, що цих інших і особливих дітей треба помічати не лише 2 квітня...

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel