Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Секрети вирощування картоплі від міжнародного подружжя

Отримують з 1-го гектара від 45-ти до 80-ти тонн бульб

budbud.in.ua

Секрети вирощування картоплі від міжнародного подружжя

10 років тому Любов Біренс зі своїм чоловіком-голландцем Генріхом у селі Яловичі Млинівського району, що на Рівненщині, взялись вирощувати картоплю. Наразі ТзОВ «Яловицькі агротехнології» обробляє 400 гектарів землі. Крім картоплі тут вирощують столові буряки, зернові та олійні культури

- Торік фірма «Чіпси-Люкс» замовила у нас сировину на 10 гектарах. А вже у цьому році просить, аби ми вирощували її на 40 гектарах. Переконались, що наша картопля якісніша, ніж в інших аграріїв, - говорить Любов Біренс.

Для підготовки ґрунту, посадки картоплі та збирання врожаю тут використовують сучасну техніку. Якщо раніше для сортування врожаю залучали 60-70 осіб, то нині достатньо й 10-ти. Господарство співпрацює з вітчизняними, а також голландськими і німецькими фірмами «Агріко Україна», «Європлан», HZPC. Тут вирощують такі популярні сорти, як мадейра, евора, фламенко, волера, рів’єра, мефіс, пікассо, піроль, кібіц. Останні 2 використовують для виготовлення чіпсів.

Для підготовки ґрунту, посадки картоплі та збирання врожаю тут використовують сучасну техніку. Якщо раніше для сортування врожаю залучали 60-70 осіб, то нині достатньо й 10-ти.

У вирощуванні картоплі Любов Біренс рекомендує дотримуватись певних правил: «Перша порада: не варто бульбу по картоплі, бо це передає хвороби, віруси, бактерії, інфекції. По-друге, ґрунт втрачає необхідні органічні компоненти. Тому його треба наповнити калієм, калій-хлором, фосфатом, але не перенасичувати селітрою. Третє: мають бути хороші нові сорти високої репродукції. А дотримання цих вимог дозволяє отримувати з 1-го гектара від 45-ти до 80-ти тонн бульб.

- Ми вносимо органічні стимулятори, такі, приміром, як витяжка з торфу. Обприскуємо фунгіцидами. Іноді навіть доводиться використовувати спеціальні препарати, аби припинити ріст, висушуємо стебло. Враховуючи посушливу літню спеку, активно застосовуємо поливну систему. Без достатньої кількості вологи урожаю картоплі також не отримаєш, — підсумує Любов Біренс.

Валентин СТАВСЬКИЙ

Telegram Channel