Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
П’ять років децентралізації:  утричі більші бюджети,  рівні дороги і довідки «на місцях»

Володимир Гройсман: «Наступні кілька років стануть справжнім проривом у розвитку регіональної економіки та покращенні життя людей «на місцях».

Фото decentralization.gov.ua.

П’ять років децентралізації: утричі більші бюджети, рівні дороги і довідки «на місцях»

У квітні 2014–го в Україні стартувало повне перезавантаження системи влади. Прийнято рішення: передати більше повноважень і грошей органам місцевого самоврядування, щоб вони мали можливість самотужки вирішувати свої нагальні проблеми. А громадяни — контролювати, як і для чого використовуються бюджетні кошти. Ініціатором та рушієм децентралізації став прем’єр–міністр України Володимир Гройсман. До речі, над цією ідеєю він почав працювати ще до того, як очолив уряд. Маючи власний досвід роботи в місцевому самоврядуванні (двічі обирався міським головою Вінниці), він розумів, як часто у влади на місцях бувають «зв’язані руки». А через це — тисячі невирішених питань: невідремонтовані дороги, неосвітлені вулиці… Усе те, з чим уже справилися громади, які першими пішли назустріч децентралізації

ПЕРШІ КРОКИ РЕФОРМИ

У квітні 2014 року за ініціативи тодішнього віце–прем’єр–міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Володимира Гройсмана уряд схвалив основний документ — Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Після цього було затверджено план заходів щодо її реалізації, які дали старт децентралізації.

— Коли ми розпочинали роботу, завжди запитували: що таке децентралізація і реформа місцевого самоврядування? Зараз можу пояснити: це — якісні дороги та інфраструктура, шкільний автобус, новозбудована школа або дитячий садочок, нове підприємство. То відсутність потреби кожному їздити в район або область. Правильно побудована система управління та розподіл фінансових ресурсів для кожного українця — ось що таке децентралізація, — каже Володимир Гройсман.

Тоді ж, п’ять років тому, йому доводилося пояснювати на пальцях ідею реформи, переконуючи в її необхідності і колег з уряду, і народних депутатів, і навіть Президента.

— У 2014–му нам пропонували федералізацію, яка б розшматовувала Україну. А ми запропонували те, що з’єднає державу, — децентралізацію, — аналізує прем’єр–міністр.

Ця реформа стала одним із пріоритетних завдань уряду Гройсмана, і результат не заставив себе чекати.

БІЛЬШЕ МОЖЛИВОСТЕЙ — БІЛЬШЕ ГРОШЕЙ

Як працює децентралізація? Об’єднані територіальні громади отримали більше повноважень (які раніше були в органів державної влади районного чи обласного рівня), а також більше грошей у місцеві бюджети. Їхні власні доходи зросли з 68,6 мільярда гривень у 2014–му до 234 мільярдів гривень у 2018 році. Це зростання більш як утричі!

У рамках реформи держава надавала фінансову підтримку. У 2018–му сума становила рекордні 37,8 мільярда гривень, які використані на ремонти шкіл і садочків, лікарень й амбулаторій, на їхнє матеріально–технічне забезпечення, на реконструкцію доріг, водогонів, установлення енергоефективних котелень, спорудження спортивних майданчиків та зон відпочинку. Крім того, за цей час збудовано в регіонах понад п’ять тисяч нових об’єктів!

— Незворотність однієї з найуспішніших реформ уряду — децентралізації — потрібно закріпити на законодавчому рівні, передусім у Конституції, аби не було спокуси перерозподілити повноваження чи бюджети знов на користь центральної влади, — закликає прем’єр–міністр Володимир Гройсман.

Ще одна перевага децентралізації — адміністративні послуги стали доступними для мешканців сіл і селищ. В Україні створено 775 центрів надання адміністративних послуг (ЦНАПів), і громадяни тепер не їдуть за елементарною довідкою десятки кілометрів до районного центру.

Крім того, громади отримали в комунальну власність землю за межами населених пунктів, яка раніше була в державній власності. Наприкінці 2018–го уряд передав 1,46 мільйона гектарів землі за межами населених пунктів у власність 659 ОТГ. Загалом за рік передали півтора мільйони гектарів для 876 таких громад.

— Що ж таке децентралізація? Вона передбачає створення фінансово незалежних громад, які зможуть самостійно і на належному рівні утримувати дитячі садки та школи, амбулаторії, будинки культури і клуби, дороги, інфраструктуру. Коротше кажучи, децентралізація — це реальний шлях до підвищення якості повсякденного життя мешканців кожного села, селища чи міста, — пояснює Володимир Гройсман.

ВОЛИНСЬКА ІСТОРІЯ УСПІХУ

У нашій області першими назустріч децентралізації пішли представники села Зимне Володимир–Волинського району та сусідніх населених пунктів.

— Рушійною силою став досвід Польщі, який мені пощастило спостерігати: хороші дороги, освітлені вулиці, доступні соціальні заклади… Тому ми, як тільки почули, що готується такий закон, зрозуміли, що це наш шанс до подібних змін. Їх, по суті, суттєвих не було двадцять років, і дуже хотілося, щоб все таки життя місцевих громадян стало кращим. Ми переговорили з іншими сільськими головами і домовилися про об’єднання. Тим більше, що держава обіцяла підтримку, — розповідає голова Зимненської ОТГ.

У жовтні 2015 року навколо Зимного об’єдналося 17 сіл, а головою обрали ініціативного В’ячеслава Католика.

— Якщо до об’єднання наш бюджет становив 800 тисяч гривень, то у 2016–му разом із державними субвенціями досягнув 36 мільйонів гривень. Додалося, звісно, і обов’язків. Адже повністю передали на місця освіту, медицину, — каже голова ОТГ.

Цьогоріч бюджет громади становить уже 55 мільйонів гривень.

— Поки ми нового не будуємо, але приводимо до ладу старе. Чесно кажучи, є над чим працювати. Насамперед вклали гроші в освіту, в оновлення її матеріально–технічної бази. Відкрили нові дитячі садочки після капітального ремонту старих будівель. Збудували три стадіони. Під час першого об’єднання в нашій ОТГ було 17 сіл (пізніше до Зимненської ОТГ приєдналося ще дві сільради, і наразі тут — 24 села. — Ред.), і з цих 17 населених пунктів лише три — освітлювалися. Ми поставили перед собою завдання: встановити освітлення в решті сіл, лишилося ще 3–4 — і завдання виконаємо, — розповідає Католик.

— Адміністративна реформа спрацювала позитивно. Нам йшли назустріч, допомагали. У перші роки неврегульованими були деякі закони, ми зверталися за консультаціями — і допомогу отримували одразу. Переконаний, що великою мірою все вдалося завдяки тому, що прем’єр–міністр Володимир Гройсман прийшов із місцевого самоврядування. Він мав досвід роботи в міській раді, а тому чітко розуміє, як треба працювати. Якби на його місці була людина без такого досвіду, вона б розуміла питання поверхово і, можливо, сьогодні ми не мали б такого успіху, — переконаний голова Зимненської ОТГ.

ГОЛОВНИЙ РЕЗУЛЬТАТ — ПОПЕРЕДУ

До 2020 року в Україні планують повністю завершити процес об’єднання громад. Важливість децентралізації уже зрозуміли і на місцях, і в Києві, а тому на черзі — закріплення змін в Основному Законі України.

— Незворотність однієї з найуспішніших реформ уряду — децентралізації — потрібно закріпити на законодавчому рівні, передусім у Конституції, аби не було спокуси перерозподілити повноваження чи бюджети знов на користь центральної влади, — закликає прем’єр–міністр Володимир Гройсман.

На його думку, Основний Закон України захистить реформу та здобутки, яких досягли за п’ять років.

— За 5 літ ми пройшли перший етап децентралізації. Потрібно почати новий, який буде ґрунтуватися на нових рішеннях, завершенні завдань, які стояли перед нами, і головне — забезпечити незворотність реформи, — підсумовує прем’єр–міністр та висловлює впевненість: наступні кілька років стануть справжнім проривом у розвитку регіональної економіки та покращенні життя людей на місцях.

Валентина ЗАДОРОЖНА.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel