Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Луцька школярка третій рік поспіль  виграє шевченківський конкурс

Твір Соломії за творчістю Кобзаря переміг серед 72 школярських робіт.

Фото з «Фейсбук»-сторінки Тетяни Парадовської.

Луцька школярка третій рік поспіль виграє шевченківський конкурс

Соломія Крамар, учениця НВК «ЗОШ І—ІІІ ступенів № 22–ліцей» знову стала переможницею Міжнародного мовно–літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

Про цю старанну дівчину ми писали у 2017 році в публікації «А Соломійка Крамар отримує аж дві президентські стипендії!», адже тодішня п’ятикласниця завдяки своїй наполегливості здобула перші місця на двох престижних змаганнях із рідної мови: на Міжнародному конкурсі імені Петра Яцика та Міжнародному мовно–літературному імені Тараса Шевченка. У 6–му класі Соломія посіла 2–ге місце на шевченківському конкурсі, а цього навчального року семикласниця знову вийшла переможницею авторитетного Міжнародного мовно–літературного конкурсу, зайнявши 1–ше.

Про це повідомила її вчителька української мови та літератури Тетяна Миколаївна Парадовська.

«Українці, озброєні вогненним словом Шевченка, навчили світ сприймати їх як самостійну націю, усвідомили, «…хто ми? чиї сини? яких батьків? ким? за що закуті?..» Кобзар у пошані людства знаходить своє безсмертя. І нам ще йти і йти до його пізнання. Тож читаймо пророка! Прислухаймося до його порад!» – радить семикласниця.

Лариса ЗАНЮК.

 

Сюди війна «не долітає», але її сліди всюди

Міста і села живуть своїм життям — весною, передвиборчими проблемами, кінофестивалями, застудами, проблемою влаштувати дитину в садочок, оплатити комуналку, виплатити кредит…

 

Значний відсоток співвітчизників вірить, що війни немає або ж просто не переймається такими «дрібницями». Чимало громадян їздить до Росії на міжнародні конференції або на заробітки. Дехто відмахується, повторюючи мантру «це все політика». Однак око мимоволі вихоплює в натовпі знайомі символи — і тоді зітхаю полегшено: їх багато — причетних, «своїх», небайдужих. Які воювали два–три, а то й п’ять років, кот­рі нині щомісяця переказують немалі суми на армію і ставлять свічки в храмах, які лише сьогодні реєструються в Збройних силах, аби стати трохи сильнішими і вправнішими.

Сліди війни всюди…

Допис із «Фейсбук»-сторінки «Повернись живим».

Олена Максименко.

 

Сповідальня на колесах

Не знаю, як у вас, а в мене пік креативних ідей, думок і висновків припадає на час поїздок тролейбусами. Наслухаєшся про хвороби, сімейні проблеми, політику — й одразу прояснюється в голові. Отож він — одна велика громадська сповідальня на колесах

Це вам не міські маршрутки. У них пасажири неговіркі, а діалоги зводяться до дратівливого «передайте». Тролейбусні історії надто живучі. Змушують подумки відповідати на репліки й не виходять із голови якийсь час.

— Жінка подала на розлучення. Я напився… Ледь відкачали. Не знаю, хто й викликав «швидку». Наступне, що пам’ятаю: коли розплющив очі, медсестра мені каже: «Синку, тебе ангели врятували. Ще б трохи — і все…». Після цього я точно знаю: не все так просто влаштовано в цьому світі, є щось більше і вище за нас.

— Зі мною теж було подібне. Тільки мене з роботи звільнили. Уявляєш, лиш 56 — і йди. А бач, як воно вийшло? Тепер посаду маю кращу. Так що не все так просто…

— О, ти ж маєш телефон? Можна було б якось зустрітися, поговорити. Шкода тільки, що вже зупинка…

Галина МИКИТЮК.

 

10 квітня

Сонце (схід — 6.36, захід — 20.06, тривалість дня — 13.30).

Місяць у Близнятах. 5–6 дні Місяця.

Іменинники: Марія, Іларіон, Степан, Ілля.

11 квітня

Сонце (схід — 6.34, захід — 20.07, тривалість дня — 13.31).

Місяць у Близнятах, Раку. 6–7 дні Місяця.

Іменинники: Марко, Кирило, Остап, Іван, Пилип.

 

«День у квітні довше сонцем квітне»

Цими словами описала весну українська поетеса Валентина Ткаченко, яка захоплювалася красою природи, і всі свої відчуття передавала у віршах

А за прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Світлани Дриганюк, 10 квітня — мінлива хмарність, переважно без опадів. Вітер північно–східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі 1–6 градусів тепла, вдень — 8–13 вище нуля. 11–го — мінлива хмарність, подекуди невеликий дощ. Вітер північно–східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі від 0 до 5 градусів тепла, вдень — 7–12 із позначкою «плюс».

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 10 квітня було 1967 року — плюс 26, найхолодніше — 2012–го — мінус 4 градуси.

У Рівному 10 квітня весь день буде хмарним. Уночі дощитиме. Вранці, вдень та ввечері — без опадів. Температура повітря — 5–11 градусів тепла. 11–го — плюс 5–7.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel