Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У Східноєвропейському національному університеті відомий піаніст провів концерт-лекцію

Сторінками життя і творчості Карла Черні – з піаністом Романом Рєпкою

СНУ ім.Лесі Українки

У Східноєвропейському національному університеті відомий піаніст провів концерт-лекцію

Піаніст, педагог, лауреат міжнародних конкурсів, член Міжнародної асоціації піаністів-педагогів Ukr-EPTA, засновник і художній керівник камерного ансамблю «Weber Ensemble Kyiv» Роман Рєпка взяв участь у навчально-методичному семінарі «Інструктивно-художній матеріал як основа формування виконавської вправності музиканта»

Захід відбувся  у рамках тижня факультету культури і мистецтв Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, йдеться на сайті освітнього закладу.

Послухати педагогічні настанови та гру на піаніно Романа Рєпки завітали студенти музичних спеціальностей, викладачі СНУ, коледжів, загальноосвітніх і музичних шкіл міста й області. Модерували семінар кандидат мистецтвознавства, доцент, завідувач кафедри історії, теорії мистецтв та виконавства Лариса Ігнатова та кандидат педагогічних наук, доцент Світлана Панасюк.

Як зазначив лектор, зрозуміло, що не всі твори австрійського піаніста та композитора чеського походження варті уваги: «Написання музичних творів – це живий процес, і зрозуміло, що не завжди вони вдаються автору. І Карл Черні, незважаючи на його феноменальну обдарованість й те, що його вчителем був сам Людвіг ван Бетховен – не виключення.

Свій виступ (або точніше концерт-лекцію) Роман Рєпка присвятив відомому композитору, піаністу й учителю гри на фортепіано Карлу Черні. Біографічні дані й опис етюдів пан Роман чергував із виконанням кращих творів Карла Черні. Тому присутні мали змогу не лише збагатитися теоретичними знаннями про талановитого педагога та його техніки, але й послухати музичні шедеври.

Як зазначив лектор, зрозуміло, що не всі твори австрійського піаніста та композитора чеського походження варті уваги: «Написання музичних творів – це живий процес, і зрозуміло, що не завжди вони вдаються автору. І Карл Черні, незважаючи на його феноменальну обдарованість й те, що його вчителем був сам Людвіг ван Бетховен – не виключення. Але якщо не помічати невдалі опуси композитора, а зібрати всі шедевральні твори (а там і сонати, й етюди, і п’єси), то їх достатньо, аби ми Карла Черні вписали у підручники поряд із Феліксом Мендельсоном».

Найбільша кількість творів Карла Черні, які виконав Роман Рєпка для учасників семінару, написані для тренування молодих піаністів і вдосконалення технічних навичок гри на піаніно, мають піднесений і веселий характер, бо як твердив австрійський композитор, головне у роботі педагога – це позитивний настрій!

Telegram Channel