Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Євросоюз не лише допомагає волинянам, а й контролює

Завдяки підтримці європейців шахтарське місто економитиме енергоресурси і подбає про екологію.

tOrange.biz

Євросоюз не лише допомагає волинянам, а й контролює

Чому в Нововолинську обмінювали використані батарейки на морозиво

З 2015 року шахтарське місто розпочало реалізацію проекту «Перший крок для переходу на використання відновних джерел енергії у м. Нововолинську» - один з найбільших європейських грантів, який передбачає залучення значних коштів. Загальний бюджет проекту становить майже 1,3 млн. євро. Окрім коштів Європейського Союзу, на його втілення передбачені також кошти міського бюджету.

Основною метою проекту є зменшення споживання енергоресурсів, викидів газів в атмосферу, збільшення частки використання відновних джерел енергії та підвищення енергетичної безпеки Нововолинська.

Команда проекту днями зустрілася з його експертами, які приїхали проінспектувати хід робіт та освоєння грантових грошей. Заступник Нововолинського міського голови Олександр Громик, який є куратором проекту, повідомив, що основною метою його впровадження є зменшення споживання енергоресурсів, викидів газів в атмосферу, збільшення частки використання відновних джерел енергії та підвищення енергетичної безпеки Нововолинська. Він зупинився на етапах реалізації цього проекту - проведена реконструкція теплопостачання південно-східного району міста, в результаті чого вдалося закрити стару котельню, вивести з експлуатації близько 1,5 км старих неефективних труб теплової мережі та збудувати нову протяжністю майже 1 км. Члени команди ведуть активну роботу щодо обізнаності нововолинців у сфері енергозбереження. Зокрема, в навчальних закладах міста проходять заходи на енергозберігаючу тематику, а проведений Європейський тиждень сталої енергетики передбачав обмін використаних батарейок на морозиво, турнір з футболу, дитячий конкурс малюнків.

Однією із складових реалізації проекту є термомодернізація ЗОШ№7. Розпочали із виготовлення проектно-кошторисної документації і розробки дизайну фасаду школи, після чого спеціалісти Луцького національного технічного інституту провели дослідження ґрунтів та фундаменту. Також були проведені геодезичні дослідження та енергоаудит навчального закладу. А восени минулого року розпочалися роботи. Вже на 75% виконані роботи з монтажу вікон та демонтажу старих світильників із заміною їх на світлодіодні, завершено заміну будівельних конструкцій внутрішнього двору школи, існуючих вентиляційних установок та повітропроводів. Також влаштовано бетонну підлогу у підвальних приміщеннях, де будуть встановлені вентиляційні установки та ІТП. Триває ремонт у внутрішньому дворику школи, розпочато оновлення штукатурки стін цоколя і старої відмостки, підготовчі земляні роботи для подальшого влаштування гідроізоляції й утеплення цоколя та перехідної галереї нижче рівня ґрунту.

В експертів було чимало запитань щодо етапів впровадження проекту, зокрема, чи вдасться реалізувати заходи у визначений термін. Адже загалом роботи з термомодернізації ЗОШ №7 у рамках проекту виконані поки що на 30%. Консультант з питань управління проекту Віталій Волков пояснив, що окремі з них розпочалися із запізненням через те, що будівля в деяких місцях зазнала руйнації, тож необхідно відновити окремі її частини й запевнив, що до кінця літа заплановане буде завершене. Олександр Громик наголосив, що міська рада також постійно контролює хід виконання робіт. З цією метою проводяться зустрічі представників команди проекту, міської влади, підрядної організації, проектувальників, технічного та авторського нагляду, під час яких обговорюють технічні питання стосовно термомодернізації навчального закладу та надаються відповідні рекомендації.

Роксолана Вишневич

Telegram Channel