Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
На території Тернопільської та Чернівецької областей виявили нові випадки африканської чуми свиней

Знову клятий вірус атакує наших рох-рох-рохів!

Фото: REUTERS

На території Тернопільської та Чернівецької областей виявили нові випадки африканської чуми свиней

У вогнищах захворювання проводяться заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС

Фахівці ветеринарної медицини зареєстрували чергові випадки небезпечного вірусного захворювання тварин – африканської чуми свиней (АЧС) в Тернопільській і Чернівецькій областях, повідомила прес-служба Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту прав споживачів, повідомляє УНІАН.

Згідно з інформацією головних управлінь Держпродспоживслужби в зазначених областях, з 26 квітня по 2 травня у цих регіонах зареєстровано два випадки захворювання африканською чумою свиней. Діагноз АЧС підтверджений лабораторними дослідженнями.

Діагноз АЧС підтверджений лабораторними дослідженнями.

У вогнищах захворювання проводяться заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС.

Згідно з опублікованим у січні 2017 року прогнозом Держпродспоживслужби, якщо існуюча тенденція до поширення АЧС збережеться, Україна до 2020 року втратить понад 1,2 мільйона свиней, або 4 мільярди гривень, а непрямі витрати зростуть на 5-7,5 мільярда гривень.

За даними Держпродспоживслужби, кількість випадків захворювання на АЧС в Україні у 2018 році скоротилося на 13% у порівнянні з 2017 роком - до 145.

Довідка: Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не несе. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами та механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине. Вірус знищується виключно шляхом нагрівання до високих температур.

Telegram Channel