Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
В історичному архіві Львова знайшли невідомий заповіт Андрея Шептицького

Рукописна частина документа містить основний текст, а також два додатки.

Гал-Інфо

В історичному архіві Львова знайшли невідомий заповіт Андрея Шептицького

«Заповіт» написаний на трьох аркушах з обох сторін

Синкел у справах монашества у Львівській архієпархії Української греко-католицької церкви Юстин Бойко, працюючи в Центральному державному історичному архіві у Львові, знайшов неопублікований заповіт митрополита Андрея Шептицького.

Документ під назвою "Звернення митрополита Шептицького Андрея до народу, написане на випадок його смерті або ув’язнення, про призначення Сліпого Йосифа своїм наступником. Чернетки" датований 1940 роком і зберігається у фонді №201, опис 5, справа 38, повідомляє Історична правда з посиланням на "Гал-Інфо".

"Заповіт" написаний на трьох аркушах з обох сторін. Перший аркуш – машинописний з особистими правками митрополита Андрея. Інші два – рукописи, теж із правками отця. Оскільки на 1940 рік митрополит був хворий і погано володів правою рукою, то з його слів записував особистий секретар о. Володимиру Грицай, який потім передруковував текст і давав на затвердження авторові.

"Заповіт" написаний в умовах радянізації Західної України та посилення гонінь на церкву та її ієрархів. З кінця 1940-го по середину 1941 років було заарештовано 32 священиків, 33-х вислано на спецпоселення (дані музею "Територія терору" у Львові). 

Рукописна частина документа містить основний текст, а також два додатки, позначені як "Картка А" і "Картка В". На думку Юстина Бойка, вони були написані пізніше і повинні були бути доданими до основного тексту.

"Заповіт" написаний в умовах радянізації Західної України та посилення гонінь на церкву та її ієрархів. З кінця 1940-го по середину 1941 років було заарештовано 32 священиків, 33-х вислано на спецпоселення (дані музею "Територія терору" у Львові). До розстрілу засудили навіть наймолодшого брата митрополита Андрея – Станіслава Леона та його дружину.

Андрей Шептицький передбачав, що рано чи пізно дійде до повної ліквідації церкви радянським режимом. Тому політичні умови спонукали главу греко-католицької церкви потурбуватися про те, щоб висвятити свого наступника і зберегти цей факт у таємниці, так щоб уберегти його від переслідувань тоталітарною владою.

Цим наступником став Йосиф Сліпий, висвячений Шептицьким 22 грудня 1939 року на єпископа-помічника. Відповідно, звернення митрополита Андрея Шептицького було написане, щоб слугувати підтвердженням канонічності повноважень Йосифа Сліпого в разі смерті, ув’язнення чи інших обставин, які унеможливлювали б владиці Андрею далі очолювати церкву

Telegram Channel