Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У Луцьку в науковій бібліотеці можна інтелектуально посміятися

Фейсбучна тема: похвалитися тим, чого насправді немає.

Сергій НАУМУК

У Луцьку в науковій бібліотеці можна інтелектуально посміятися

У Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки діє виставка карикатур Віктора Голуба

Виставка витворів уродженця Хмельниччини, художника Віктора Голуба, яка діє у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки, змушує не лише усміхнутися, але й задуматися.

Адже на малюнках призера та дипломанта понад 40 конкурсів карикатур можна побачити і вади нашого суспільства (зажерливість верхівки і злидні низів), і екологічні проблеми (коли багатоповерхівки роблять шах і мат зеленим насадженням або коли парочка любується веселковими димами із заводських труб), і «здобутки» спортивної галузі (скажімо, підкуп суддів), і просто людський вимір сьогодення (коли бабуся біля вікна багатоповерхівки мріє про село або спілкується на лавочці зі… смертю (та теж жіночого роду)).

Не цурається карикатурист і політики. Віктора не треба питати чий Крим, бо малюнок, де рука з написом «sanctions» вмочує шкодливого ведмедя у руду калюжу на фоні півострова, одразу дає відповідь на це питання.

Віктора не треба питати чий Крим, бо малюнок, де рука з написом «sanctions» вмочує шкодливого ведмедя у руду калюжу на фоні півострова, одразу дає відповідь на це питання.

Нелегальний видобуток бурштину житель Здолбунова Рівненської області бачить так:  сплюндровану місячним пейзажем місцину прикриває парасоля, яку спільно тримають пихатий чиновник, доблесний спецслужбіст та барига, якому просто в мішок безіменні (тому й невидимі) копачі кидають сонячний камінь.

Історична тема представлена зокрема карикатурою, де енкаведисти біля товарних вагонів запханих людьми вітають тисячного арештанта. Тему мас-медіа розкриває чиновник, який відгороджується від журналіста як від нечистої сили та мікрофон, тінь від якого виглядає вже як булава (і хто ж заперечить, що це неправда?).

Художник вдало обіграв сюжет з мюхгаузенівським оленем, у якого виросла на голові вишня. У його інтерпретації тварину та бравого барона ми бачимо у період коли вже відкрили радіацію (читай, у постчорнобильський час). А чого варта бабця, яка спекла дідові пиріг з символом біткоїна!

Словом, йтимете у краєзнавчий відділ, відведіть кілька хвилин на малюнки Голуба – і на хвилю відведете душу.

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel