Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Віктор Давидюк: «Я хотів повернути світові Полісся, яким можна пишатися»

Віктор Давидюк цікавиться «білими плямами» українського фольклору.

Іванна ШЕМЕТЮК

Віктор Давидюк: «Я хотів повернути світові Полісся, яким можна пишатися»

Відомий український фольклорист, професор, доктор філологічних наук родом із Тоболів Віктор Давидюк представив свою нову працю «Зачароване Полісся» у Камінь-Каширській районній бібліотеці

Презентація стала теплим, зарядженим позитивом співрозмовника, діалогом. Говорили про таємниці краю, народну творчість та яскраву вдачу краянина.

Віктор Давидюк цікавиться «білими плямами» українського фольклору, його походженням, культурною антропологією, етнологією та археологією. У його доробку більше 300 наукових публікацій, цікавих науково-популярних книг, ґрунтовних монографій. 

Остання з них – «Зачароване Полісся», яка вийшла друком у видавництві «Терен» 2018 року – це результат багаторічної пошукової праці, вивчення джерел, критики подекуди поверхневих напрацювань інших науковців. У ній життя Західного Полісся розкрито на стику різних наук, зокрема історії, популяційної генетики, топономіки та фольклору.

У його доробку більше 300 наукових публікацій, цікавих науково-популярних книг, ґрунтовних монографій. Остання з них – «Зачароване Полісся», яка вийшла друком у видавництві «Терен» 2018 року – це результат багаторічної пошукової праці, вивчення джерел, критики подекуди поверхневих напрацювань інших науковців.

– Я хотів повернути світу не «забите», а «забуте» Полісся, те, яким можна пишатися. Тут порушено низку питань, які виникали у мене і турбували довгий час. Книжку написав за рік, але матеріал збирав усе своє життя, тому вона така багатоаспектна, – зазначив Віктор Феодосійович.

Присутніх цікавила українська міфологія, правомірність назв «Камінь-Каширський» і «Камен», їх походження, але найбільша увага була прикута до постаті пана професора. Розпитували про літературні вподобання, джерела надзвичайної енергійності, а також шляхи, які привели земляка до фольклористики. Науковець зізнався, що його завжди притягували мандри, народні співи та топоніміка. Відтак, поступово, йому вдалося знайти справу життя, від якої отримує задоволення.

– У фольклористику прийшов наче б випадково, але з огляду на те місце, де народився і виріс, то цілком закономірно. Зараз розкошую вивченням купальської обрядовості, а загалом, за що не беруся – усе люблю, усе подобається.

Зустріч залишила по собі довгий післясмак. Скільки відкриттів в одній книзі, скільки фактів в годинній розмові! Не перестаєш дивуватися, на що здатна людська пам’ять у поєднанні із наполегливістю та любов’ю до своєї справи.

Іванна ШЕМЕТЮК


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel