Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Лучани вшанували загиблих під час розстрілу у Луцькій тюрмі 1941 року

Родичі загиблих разом з усіма поклали квіти на місці розстрілу.

lutskrada.gov.ua

Лучани вшанували загиблих під час розстрілу у Луцькій тюрмі 1941 року

23-24 червня 1941 року у Луцьку енкаведисти розстріляли в’язнів тюрми

10 червня 1941 року у Луцькій в’язниці утримувалося 2117 полонених. Серед них – патріотично налаштована молодь, активісти Організації українських націоналістів, священнослужителі, представники наукової та творчої інтелігенції, інформує Луцька міська рада.

Коли у червні того ж року до Луцька підійшли німецькі війська – паніка, розгубленість, страх не дозволяли представникам радянської влади організувати евакуацію на схід. Органи НКВС прийняли рішення здійснити криваву розправу над арештантами. Всю ніч і до самого ранку 23 червня в Луцькій тюрмі розстрілювали ув’язнених, допоки німецькі війська не зайшли у місто.

Сьогодні, щоб вшанувати пам’ять загиблих в’язнів та жертв репресій, лучани взяли участь у Скорботній ході, що розпочалася від Свято-Троїцького кафедрального собору до пам’ятного знаку «Жертвам політичних репресій» та до місця розстрілу біля Луцької тюрми. Віддати шану тисячам невинно розстріляних та закатованих українців прийшли секретар міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт, представники обласної влади,  громадськості, духовенства, учнівської та студентської молоді.

Вони віддали свої життя тільки за те, що були українцями. Тільки за те, що спілкувались українською мовою, співали українських пісень, дотримувались української культури. Ці люди мріяли про незалежну Україну.  

Панахиду за загиблими відправив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

«Ті, хто тут загинув, бажали просто бути щасливими на своїй землі. Щороку ми проходимо сюди, аби вшанувати пам'ять людей, яким довелося загинути через любов до України. Це був надзвичайно складний період історії нашої держави, коли ненависть до людини перемогла любов, а зло прагнуло перемоги над правдою. На жаль, зараз, у сучасному світі ми бачимо те саме. Ця страшна сторінка нашої історії повинна стати уроком для всього українського народу, аби такі події ніколи не повторилися у майбутньому», - звернувся до присутніх митрополит Михаїл.

Зі словами скорботи до промови долучився й виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт: «Сьогодні ми традиційно зібрались на цьому місці, яке для кожного з нас є символом жахливої трагедії, аби віддати шану людям, для яких Україна була понад усе.  Вони віддали свої життя тільки за те, що були українцями. Тільки за те, що спілкувались українською мовою, співали українських пісень, дотримувались української культури. Ці люди мріяли про незалежну Україну. Сьогодні ми живемо у вільній Україні, яка дісталася нам дуже дорогою ціною. Такі жертви не повинні повторитися. А основна гарантія цього – українська держава. І ми повинні зробити усе, щоб вберегти її цілісність для наших дітей, внуків та усіх українців, що тут живуть, а також заради світлої пам’яті усіх, хто віддав за неї найдорожче- своє власне життя», - зазначив він.

Захід закінчився покладанням квітів до стіни розстрілу.

Telegram Channel