Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
DZIDZIO запалював у селі під Луцьком (Фото)

День села вдався на славу!

Підгайцівська громада

DZIDZIO запалював у селі під Луцьком (Фото)

День Підгайцівської громади святкували з Галькою та Манькою, DZIDZIO та Народним артистом України

23 грудня 2018 року став історичним днем для Підгайцівської та Лищенської сільських рад. Вони утворили Підгайцівську об’єднану територіальну громаду. А 28 червня 2019 року цю добру волю сіл Підгайці, Крупа, Струмівка, Лище, Воротнів «закарбували» ще й мистецьким дійством. У День Конституції України було започатковано відзначати День Підгайцівської ОТГ.

 

 На перше святкування у Підгайці люди сходилися та з’їжджалися цілими сім’ями – від маленького до великого. Гостей на площі перед будинком культури зустрічали під звуки духового оркестру.

Увагу багатьох привертали стенди, де у світлинах була зібрана історія кожного населеного пункту громади. Приємні миті перебування на святі кожен міг зафіксувати у фото-зоні «Я тут живу», сфотографувавшись із назвою свого села в руках.

 

 Ведучі Богдан Курило та Варвара Гроголь розпочинають дійство зворушливими віршами та словами про любий рідний край. Урочисту частину продовжує хвилюючий момент вручення запашного короваю господарю свята – Підгайцівському сільському голові Юрію Михайловичу Семенюку. Вустами учнів Підгайцівського НВК звучить Гімн України.

У християн є давня, хороша традиція – кожну добру справу починати з Божого благословення. Місцевісвященики спільною молитвою просять Господа благословити на добрий початок цей особливий день, громаду, всіх її мешканців.

- Цей день увійде в історію Підгайцівської громади, як великий. Нині ми живемо в час змін і для кожного з нас є викликом провести ці зміни в кращу сторону. Щоб ми своїми руками, талантами, вміннями та наполегливою працею зробили кращим своє життя. Не потрібно чекати, що хтось прийде і наведе нам тут лад. Ми самі повинні це робити, починаючи з себе, з своєї сім’ї, своєї громади, - звернувся до присутніх настоятель парафії Архистратига Михаїла села Підгайці Іван Гуреєв.  

 

 Не зайвим на святі було нагадування про тривожне сьогодення, коли на Сході України невигоєною раною кровоточить війна. Адже ми можемо веселитися й розважатися під мирним небом завдяки тому, що хтось там, на східному фронті, проливає за це свою кров. Школярі кладуть квіти до пам’ятних знаків, встановлених на честь загиблих воїнів різних історичних епох, та до пам’ятника Т.Г.Шевченку.

У своєму вітальному слові голова Підгайцівської сільської ради ОТГ Юрій Семенюк наголосив, що успіхи сіл громади – це, перш за все, успіхи її жителів, а щоденна праця, відданість та любов до рідної землі заслуговують на глибоку повагу. «Тож нехай і надалі процвітає наша громада, народжуються і підростають діти, захищеними почувають себе люди похилого віку, а ми, влада, будемо робити все від нас залежне, щоб допомогти вам у цьому. Адже саме покращення якості життя та добробуту людей – основне наше завдання», - зазначив він.

Святкова сцена ледь вмістила всіх почесних гостей, які приїхали розділити радість урочистості.

 

 - Підгайцівська ОТГ – одна з найуспішніших в Україні. Однак багатство громад визначається далеко не коштами. Я радий тим, що тут проживають такі щирі, світлі люди, - сказав у своєму вітанні голова Луцької райдержадміністрації Тарас Яковлев.

- Хай ці працьовиті, гостинні люди мають приводи відпочивати, адже вони на це заслужили, - додав голова Луцької районної ради Валентин Приходько.

Із подарунком приїхав на святкування кандидат у Народні депутати Іван Мирка. Він передав три примірники книги, автором якої є Василь Нагорний. Як прозвучало з вуст даруючого, ця книжка про те, як треба боротися за свою честь і гідність.

Невипадково завітав цього дня в Підгайці з привітальною місією директор СГТОВ «Романів» Василь Назарчук. Адже села Романів, Новокотів, Верхівка та Ботин сусідньої Романівської  сільради висловили  бажання, аби  Підгайцівська ОТГ взяла їх під своє «крило». Аграрник з цього приводу навіть пожартував, що ви, мовляв, не бійтеся, ми не бідні. Маємо дороги, вуличне освітлення, відремонтували будинок культури.

Кандидат у Народні депутати Вячеслав Рубльов побажав, щоб у керма Підгайцівської громади стояли такі люди, які виправдають усі сподівання її жителів.

 

 На території ОТГ є люди, які в 1986 році першими приступили до ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. І таких тут проживає десять осіб. Про це нагадав заступник голови ГО «Союз інвалідів Чорнобиля Волині» Ростислав Кухтей. Він, насамперед, вручив нагороду спілки Підгайцівському сільському голові Юрію Семенюку – за вшанування та глибоке розуміння героїчного подвигу ліквідаторів аварії на ЧАЕС, вирішення питань соціального захисту чорнобильців громади. Після цього Ростислав Кухтей нагородив подяками трьох присутніх ліквідаторів – Миколу Дарчика, Анатолія Вознюка та Сергія Матусевича. Решта не змогли прибути на свято, тож відзнаки їм передадуть пізніше вдома.

У свою чергу від Підгайцівської ОТГ усі гості отримали подарунки у вигляді карти громади, які виготовила місцева майстриня Оксана Дещинська.

 

 Святковий концерт став яскравим прикладом того, якими різноманітними талантами наділені мешканці Підгайцівської громади, і що кожне її село має свої мистецькі «діаманти». Публіку того дня зі сцени веселили самобутні співаки й танцюристи, гумористи та драматичні артисти. У вінок віншувань свої чудові номери вплели: вихованці дитячих садків «Малятко» та «Іскринка», учні та педагоги закладів загальної середньої освіти громади; ансамбль народної музики «Криниченька», зразковий аматорський ансамбль танцю «Гармонія», ансамбль української пісні «Яворина», вокальний гурт «Соколи», вокальний гурт «Кумасі», народний аматорський колектив «Лищани», співоча родина Штамбург, сім’я Чигринів, вокальний гурт «Молодички», юні вокалісти Софія Приходько та Дарина  Слабецька.

 

 Обіцяним сюрпризом у вигляді відомих творчих особистостей стали: актори Волинського академічного обласного театру ляльок Лариса Гарлінська та Світлана Стасюк з їх гумористичними персонажами Галька та Манька, MEGA TYP DZIDZIO «SUPER-PUPER», Народний артист України Василь Чепелюк.

Поки любителі відпочинку для душі насолоджувалися виступами самодіяльних та професіональних митців, прихильники активного дозвілля на стадіоні вболівали за своїх фаворитів під час спортивних баталій.

У «Веселих стартах» для найменших точилася боротьба між командами «Сонячні промінчики» Підгайцівського дитячого садочку та «Капітошка» Лищенського дитсадка.

Чотири непрості естафети довелося пройти учасникам сімейних змагань «Тато, мама, я – спортивна сім’я». Тут перемогу виборола сім’я Петруків з села Підгайці, на другому місці – лищенська родина Шкорупських, на третьому – родина Концемал з Крупи. Слів похвали за участь заслужили також Генелюки (Лище) та Федули (Воротнів).

 

 Чимало пар очей спостерігало за ходом поєдинків з міні-футболу та паркового волейболу. Згодом визначилися переможці. У міні-футболі на вищий сходинці «п’єдесталу пошани» розмістилася команда з Підгайців, другу зайняли футболісти зі Струмівки, третю – учасники з Крупи.

У парковому волейболі перемогла команда ветеранів з преставників сіл Крупа, Підгайці. «Срібло» здобули підгайчани, «бронзу» - лищенці.  

Воістину богатирської сили вимагали випробування з піднімання гирі. Найкращим підкорювачем 24-кілограмового снаряду виявився представник Лища Роман Степанюк. Він підняв гирю 55 разів і це був результат на «золото». 31 раз виконав нелегку вправу Юрій Смолка з Крупи, що принесло друге місце. Лише трішки поступився йому Валентин Приходько з села Лище, який підняв гирю 30 разів і став третім.

Але найбільші пристрасті вирували на майданчику, де команди мірялися силами в перетягуванні линви. І це, справді, було важке завдання - не для слабких ані духом, ані тілом. Тут не було рівних силачам з Лища, які вибороли перемогу і заслужено отримали свій приз – ящик пива. Друге місце здобули воротнівці, третє – за підгайчанами.

Переможці та призери всіх змагань були нагороджені Грамотами та Подяками  Підгайцівської сільської ради та отримали  символічні медалі.

 

 Радісний дитячий сміх доносився з місць розваг малечі. На надувних атракціонах хлопчики й дівчатка мали змогу з’їхати з горки «з вітерцем», побувати в пащі крокодила та на піратському судні. Не бракувало охочих пострибати на батутах та метнути дротики в надувні кульки. Комусь пощастило покататися на дитячих машинках, а комусь - і на віслючку.

Діти, які прагнули опанувати щось новеньке, могли це зробити на майстер класах. Тут досвідчені майстри навчили їх виготовляти вітальні листівки, подушечки для голок, браслети-фенечки, обереги-підкови і навіть… будувати. Юних красунь, наче магнит, притягувало мистецтво боді-арту. Усі, хто полюбляє малювати, мали можливість реалізувати цю свою здібність у конкурсі малюнку на асфальті. Але найбільше малечі зібрало шоу мильних бульбашок, під час якого діткам так і кортіло зловити оці прозорі кульки, поки вонилише кілька секунд літали в повітрі.

Зголоднілий на свіжому повітрі люд «польова кухня» пригощала смачним кулешем.

Білого дня не вистачило для всієї розважальної програми. Після фінальних акордів концерту на дискотеці усіх «запалювала» музика від діджея Тімі. У темну пору площу перед будинком культури освітили вогні феєричного вогняного шоу.

Під запальні ритми кружляли в  танках, взявшись за руки, підгайчани та струмівчани, крупівці, лищенці та воротнівчани.  Власне, заради гарного відпочинку земляків, єднання в дружню, згуртовану, небайдужугромаду й зорганізувалися в Підгайцівській сільській раді. Саме вона виступила головним спонсором святкування Дня Підгайцівської ОТГ.

Telegram Channel