Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Собаки Чорнобиля: як волонтери з усього світу допомагають бездомним тваринам у зоні відчуження

За підрахунками проекту "Собаки Чорнобиля", у зоні відчуження наразі живуть близько 700 собак

ВВС

Собаки Чорнобиля: як волонтери з усього світу допомагають бездомним тваринам у зоні відчуження

Багатьох вразила сцена з серіалу "Чорнобиль", де солдати розстрілюють собак і котів, які залишилися в зоні відчуження після евакуації господарів. Загинули не всі - і їхні нащадки досі живуть у Чорнобильській зоні відчуження. Вже третій рік тваринам-безхатькам тут допомагає міжнародна команда волонтерів

"Ах ти ж мій пиріжечок!" - американка Анжела Елайя пестить руду кудлату собаку, яку щойно дістали з перевізної клітки. Тварина трохи спантеличена, опинившись у незвичному для себе середовищі - польовому госпіталі, але поводиться спокійно. Про це пише ВВС.

Інша волонтерка обережно проводить по лапах та хутру собаки дозиметром. Пристрій показує норму, тож ця собака обійдеться без душу.

"Собаки не радіоактивні! - сміється Анжела, яка працює ветеринаром у Нью-Йорку. - Якщо показник перевищує норму, ми просто обмиваємо собаку. Цього достатньо, щоб очистити її від поверхневого забруднення". Якщо ж доза зашкалює і після цього, брудну ділянку хутра просто відстригають.

"Собаки не радіоактивні! - сміється Анжела, яка працює ветеринаром у Нью-Йорку.

Це допомагає убезпечити тих, хто працює з тваринами у зоні відчуження. Міжнародна команда волонтерів вже третій рік допомагає чорнобильським бездомним собакам та котам.

Щоліта вони проводять в зоні відчуження три інтенсивних тижні, шукаючи собак у Чорнобилі, в Прип'яті та інших локаціях, а також у Славутичі - місті, яке збудували для працівників ЧАЕС на заміну відселеній Прип'яті.

За даними американського фонду Clean Futures Fund (CFF), якому належить проєкт "Собаки Чорнобиля", в зоні відчуження зараз налічується близько 750 собак. У 2017, коли проєкт починався, їх було близько 1000, стверджують у фонді. В ідеалі, їхню кількість прагнуть скоротити природнім шляхом ще принаймні вдвічі, щоб за ними було легко доглядати.

Telegram Channel