Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Горохівський міський голова Віктор Годик перестрибнув через вогнище (Фоторепортаж)

Вогнище перестрибують Віктор Годик і Юлія Гомон.

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

Горохівський міський голова Віктор Годик перестрибнув через вогнище (Фоторепортаж)

У волинському райцентрі вперше побувало Купало

Пощастило тим селам, яких Господь обдарував річками й ставками, а горохівчанам поталанило з мером, бо тепер біля відновленого три роки тому Смалевого озера в центрі містечка відроджуються найгарніші традиції шляхетних  міщан. Такі, скажімо, як Водохрещенські купання чи риболовля, а минулої неділі Горохівський міський голова Віктор Годик, його команда й еліта культурно-мистецької ниви району запросили всю околицю на перше міське свято «Ой на Івана, та й на Купала».

Скажу наперед, дійство вдалося настільки колоритним, що, дасть Бог, і на другий рік йому аплодуватиме весь горохівський рід.

Самобутній український обряд працівники РНД «Просвіта» спершу відтворили у змістовному сценарії, а відтак у всій красі представили на зеленому моріжку. Багато кого прийти здалеку  звабили мелодії духового оркестру бадьорих ветеранів району.

Дійство вдалося настільки колоритним, що, дасть Бог, і на другий рік йому аплодуватиме весь горохівський рід.

Ще тихішим стало синє плесо і вродливішими від чудових емоцій люди, коли  ніжну мелодію грав на  флейті студент Волинського коледжу культури і мистецтв імені І.Ф.Стравінського лобачівець Богдан Шепшелей. 

Вінки пускають на воду співучі смолявчанки. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
Вінки пускають на воду співучі смолявчанки. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

 Купальські пісні співали завідувачка клубу с. Борисковичі Юлія Гомон, солістка РНД «Просвіта Юлія Волошина.

Може, досі хто не знав, хто такі Купало й Марена, Нептун, Водяник і Русалки, то з ними дорослих і малих познайомили знані співучістю в Україні народний аматорський фольклорний колектив «Василиха» та зразковий аматорський колектив «Василинка» НД «Просвіта» села Смоляви (керівники Юрій та Любов Фіщуки).  

Миті купалівського свята. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
Миті купалівського свята. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
 

 Талановиті самодіяльці презентували горохівчанам  велике обрядове дійство. Його солістами були Вікторія Бляхарчук, Софія Потоцька, Уляна Романова, Ірина Подолець, Христина Степенко, Іванна Коновалюк. Найгарніші пісні зі свого багатого  репертуару дарував народний аматорський ансамбль «Барви осені» РНД «Просвіта» (керівник Надія Пасічнюк). 

 

 Доки дівчата й хлопці  співали, хороводи водили, на одному березі висока купальська ватра горіла, а з іншого до чудового товариства приплив на човні Нептун (керівник народного аматорського театру НД «Просвіта» с. Лобачівка Андрій Крнейко) і Русалка (Юлія Гомон).  

На свято пливуть Водяник і Русалка. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
На свято пливуть Водяник і Русалка. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

 Від видовищного захоплення плескали в долоньки діти й витанцьовували  під акорди  українських пісень в автентичному  виконанні піснярів РНД «Просвіта» Надії Пасічнюк, Тамари Мельник, Валентини Гриб, Наталії Фіялки. Дехто з наймолодших, втомивши ноженята у досі незвичних па, аж сплакнув, аби продовжувалися ігри і забави. Зате дитяча й доросла радість із новою силою спалахнула в ту мить, як вогнище перескочили мер міста Віктор Годик  із Русалкою Юлією Гомон.

Вогнище перестрибують Віктор Годик і Юлія Гомон.
Вогнище перестрибують Віктор Годик і Юлія Гомон.

 Дівчата ж дотрималися найгарнішого звичаю пускати на воду вінки. А всі разом  аж до нічки танцювали під мелодії ВІА «Лобачівські самоцвіти» (керівник Олександр Шепшелей), дякували Іванові Купайлові – за те, що він є в улюблених традиціях, Вікторові Годику і мерівцям – за незабутнє свято.

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel