Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Волинян штрафують за неправильне збирання чорниці

Лісівники звертаються до волинян із проханням бути відповідальними, з повагою ставитися до лісу та цінувати його дари. 

Волинь-нова

Волинян штрафують за неправильне збирання чорниці

Працівниками державної лісової охорони складено 89 протоколів за порушення правил збору ягід у лісі

За збирання чорниці із допомогою спеціальних, але заборонених засобів заготівлі (у народі – гребінки). На жаль, намагаючись більше заробити, люди досі вдаються до таких варварських способів, чим підривають коріння та зривають із куща весь листяний покрив.

Кущі чорниці від цього підсихають, а відновлювати коріння ця рослина за тисячоліття не «навчилася», тому від такого виду збирання і зникають ягідники. Таким чином місцеве населення завдає шкоди не лише природі, а й собі. Адже не секрет, що саме чорниця влітку годує більшість сільських родин.

Щоб мінімізувати такі випадки, працівниками лісової охорони державних лісогосподарських підприємств та груп оперативного реагування проводяться рейди лісовими масивами. У сезон заготівлі чорниць, що збігається із пожежонебезпечним періодом, коли у лісі перебувають тисячі людей, ведеться посилене патрулювання. Не лише на виявлення порушників. А й із метою профілактичної та роз’яснювальної роботи.

Не у всіх представників бізнесу були відповідні документи, до адміністративної відповідальності притягнено 7 осіб.

Таким чином за цей сезон у лісах Волині працівниками ДЛО та груп оперативного реагування було виявлено 89 випадків таких порушень. Винних притягнено до адмінвідповідальності (ст. 70 КУпАП).

Нагадаємо також, що збір ягід із метою отримання прибутку від реалізації зібраної сировини здійснюється на підставі спеціального дозволу на використання природних рослинних ресурсів, відповідно ст. ст. 69, 73 Лісового Кодексу України, ст. 10 ЗУ «Про рослинний світ», за порушення такого порядку передбачено відповідальність за ст.70 КУпАП.

Крім того, за реалізацію лікарської та технічної сировини дикорослих рослин юридичними або фізичними особами, та які не мають дозволу на спеціальне використання природних ресурсів передбачено відповідальність за ст. 88-1 КУпАП (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу), матеріали передаються до суду.

Лісівники також долучаються до таких перевірок у межах своїх повноважень. Зокрема нещодавно постійно діючою комісією з організації державного контролю за заготівлею другорядних лісових матеріалів, здійсненням побічних лісових користувань та використанням корисних властивостей лісів Ратнівського району у складі представника Держекоінспекції, Національної поліції, райдежадміністрації та державної лісової охорони ДП «СЛАП «Ратнеагроліс» було проведено перевірку законності заготівлі ягід чорниці суб’єктами господарської діяльності. На жаль, не у всіх представників бізнесу були відповідні документи. У результаті цієї перевірки до адміністративної відповідальності притягнено 7 осіб.

Джерело: Прес-служба Волинського ОУЛМГ
Telegram Channel