Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У десяти волинян виявили лямбліоз

Мийте руки!

Волинський обласний лабораторний центр

У десяти волинян виявили лямбліоз

В 2019 році паразитологічною лабораторією ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» цисти лямблій було виявлено у 44% осіб котрі зверталися за проведенням паразитологічних досліджень з попередніми діагнозами «алергія», «алергічний дерматит»

Усього з початку року в області діагноз «лямбліоз» підтверджено у 10 осіб, з них 6 випадків у м. Луцьк, 2 випадки — у Старовижівському районі, по 1-му випадку в Луцькому та Ратнівському районах. З усіх захворівших – 6 дітей (60%).

Щороку в області реєструється від 20 до 50 випадків лямбліозу, з них понад 70% у дітей.  В  2018 році було інвазовано 33 особи, що становить 3,8 випадки на 100 тис. населення, цей показник значно нижчий ніж середній показник по Україні (26,1). Це свідчить не про те, що волиняни менше хворіють на лямбліоз, а є наслідком відсутності належної реєстрації паразитарних захворювань, зменшення кількість обстежених осіб та якості проведенних досліджень. Аналіз інвазованості населення області за останні 6 років показує, щов 2018р. на кишкові найпростіші було обстежено осіб майже на 50% менше ніж у 2013р., а відсоток виявлених  інвазованих знизився на 32%. Захворюваність реєструвалась в Камінь-Каширському, Ратнівському, Старовижівському, Ковельському районах та в м.Луцьк.

 

 Лямбліоз – це захворювання, яке спричиняється паразитуванням лямблій в тонкому кишківнику організму людини, де вони своєю життєдіяльністю порушують процеси всмоктування жирів, вуглеводів, білків та вітамінів.

Джерело: Волинський обласний лабораторний центр
Telegram Channel