Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Чому смердить у Луцьку?

На міських каналізаційно-насосних станціях протягом доби злив сторонніх рідин не зафіксовано, обладнання працює у штатному режимі. 

news.t1.ua

Чому смердить у Луцьку?

Відбулося чергове засідання тимчасової міжвідомчої комісії з подолання негативної екологічної ситуації у місті під головуванням секретаря міської ради, виконувача повноважень міського голови Григорія Пустовіта

Участь у заході взяли заступник міського голови Костянтин Петрочук, голова Луцької райдержадміністрації Тарас Яковлев, начальник лабораторії Волинського обласного центру з гідрометеорології Наталія Нікітіна, представник ДЕІ у Волинській області Анатолій Гламазда, інженер ТзОВ “БіоПЕК” Анатолій Франчак, представники ПП “Волиньхімконтроль”, ТзОВ “Агідель”, а також громадські активісти, які стурбовані питанням поширення неприємного запаху у Луцьку, інформує Луцька міська рада. 

Начальник відділу екології Оксана Тарабанюк поінформувала присутніх про ситуацію у місті із поширенням смороду протягом 12-14 липня 2019 року. За її словами, протягом 12-14 липня до групи оперативного реагування 15-80 надійшло 235 скарг громадян на неприємний запах чи сморід, джерелом якого є поля фільтрації. Звернення традиційно надходили з вулиці Львівської, ЛПЗ та при сприятливому південно-західному напрямку вітру досягали Центру, Завокзального району, аж до 40-го кварталу. Нових фактів зливу забруднених рідин на поля фільтрації протягом доби не зафіксовано, спостерігалась дуже сильна інтенсивність неприємного запаху у вихідні дні від відкритих відстійників на вулиці Львівській. На міських каналізаційно-насосних станціях протягом доби злив сторонніх рідин не зафіксовано, обладнання працює у штатному режимі. 

У свою чергу, начальник управління охорони здоров’я Микола Якимчук додав, що повідомлень про отруєння з лікувально-профілактичних закладів не надходило. Моніторинг за можливим впливом забрудненого повітря на здоров’я населення ведеться постійно.

Начальник лабораторії Волинського обласного центру з гідрометеорології Наталія Нікітіна розповіла присутнім про процедуру здійснення досліджень атмосферного повітря на стаціонарних постах у місті Луцьку та можливість проведення додаткових досліджень при створенні додаткового поста спостережень в районі ЛПЗ у майбутньому, проведення підфакельних досліджень для виявлення нетипових забруднюючих речовин. 

Директор ТзОВ “Волиньхімконтроль” Володимир Данилюк назвав перелік заходів, які застосовуються для знезараження рідин на мулових картах полів фільтрації ПАТ “Гнідавський цукровий завод”. За його словами, роботи проводяться ТзОВ “Дезінфекційна справа”. Підтримку дій міської ради та сприяння зі своєї сторони для вирішення питання припинення роботи заводу, що призвело до виникнення смороду та забруднення навколишнього середовища висловив голова Луцької райдержадміністрації Тарас Яковлев. Інженер ТзОВ “БіоПЕК” Анатолій Франчак повідомив, що не володіє інформацією, чи має намір керівництво заводу виконати свої зобов’язання, дані на громадських слуханнях 2017 року;

Начальник лабораторії Волинського обласного центру з гідрометеорології Наталія Нікітіна розповіла присутнім про процедуру здійснення досліджень атмосферного повітря на стаціонарних постах у місті Луцьку та можливість проведення додаткових досліджень при створенні додаткового поста спостережень в районі ЛПЗ у майбутньому, проведення підфакельних досліджень для виявлення нетипових забруднюючих речовин. Проте, зауважила вона, лабораторія Волинського обласного центру з гідрометеорології не акредитована на здійснення досліджень таких речовин як аміак, сірководень,масляна та інші кислоти, які є ознаками смороду.

У непричетності до поширення неприємного запаху у місті Луцьку ТзОВ “Агідель” агропромислової групи “Пан Курчак” учасників наради запевнив керівник підрозділу ТзОВ “Агідель” Віктор Сирота. Він розповів про особливості виробничого процесу на інкубаторі підприємства, що розміщений на вулиці Львівській, 155, тобто у безпосередній близькості від джерела поширення смороду. Представник ТзОВ “Агідель” відповів на запитання громадських активістів про можливість виникнення неприємних запахів від виробничої діяльності підприємства.

Також учасники засідання заслухали питання та пропозиції громадських активістів, які пропонували: запросити на засідання комісії представників управління екології Волинської облдержадміністрації, голову Боратинської сільської ради Сергія Яручика, керівників ТОВ “БіоПЕК” та ПАТ “Гнідавський цукровий завод”, ФОП Сергія Дмитрука, ЛМПД ДП “Укрспирт”, представника фірми “Кріогенсервіс”; оприлюднити акт перевірки ТзОВ “Агідель” від 11.07.2019р., проведеної працівниками відділу екології Луцької міської ради; поширити інформаційні листівки із зверненням до громадян міста, аби вони повідомляли про факти прояву неприємних запахів та фіксували факти погіршення здоров’я у лікувально-профілактичних закладах міста.

Telegram Channel