Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Більше тисячі соціально-вразливих мешканців Ковеля отримали соціальні послуги

У Ковелі успішно впроваджено інноваційну модель надання соціальних послуг - відділення «Університет ІІІ віку».

Ковельська міська рада

Більше тисячі соціально-вразливих мешканців Ковеля отримали соціальні послуги

29 соціальних робітників відділення соціальної допомоги вдома відповідно до укладених договорів, з врахуванням рухомої активності людини, про що зазначається у медичній карті, надають різні види соціальних послуг. Середнє навантаження на одного робітника 12 осіб. На платній основі отримали різні послуги 27 чоловік на суму майже 21 тисячу гривень

Допомагають одиноким ковельчанам поважного віку та тим, які опинились у складних життєвих обставинах

До складу територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)  м. Ковеля входять чотири структурні підрозділи:
- відділення соціальної допомоги вдома,
- відділення стаціонарного догляду  для постійного проживання,
- відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги,
- відділення «Університет третього віку».

З початку року 1059 мешканців  міста отримали комплекс соціальних послуг.

У відділенні запроваджено мультидисциплінарний підхід з надання комплексу послуг одиноким, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують негайного їх вирішення. До складу мультидисциплінарної команди входить соціальний працівник, швачка, перукар і 3 соціальних робітники. Залежно від виду потреб допомога  надається безпосередньо під час виїзду команди за місцем проживання особи, яка потребує надання соціальних послуг (дрібний ремонт, роботи на присадибній ділянці, генеральне прибирання, профілактичні та санітарно-гігієнічні заходи, послуги перукаря, швачки, рубання та складування дров). За звітний період  безоплатно комплекс соціальних послуг отримали 12 одиноких громадян. 

Відділенням організації надання адресної натуральної  та грошової допомоги надаються  перукарські та швейні послуги (дрібний ремонт одягу) на платній та безоплатній основі, отримують матеріальну, натуральну, гуманітарну допомогу різні категорії населення (пенсіонери, особи з інвалідністю, малозабезпечені сім'ї). 

Відповідно до Програми соціального захисту окремих категорій мешканців міста Ковеля на 2019 - 2021 роки, затвердженої рішенням міської ради 13.12.2018 № 45/18, через це відділення отримали матеріальну допомогу  1168 чоловік на загальну суму  1548  тисяч гривень:
на лікування і підтримку тих, хто перебуває у складних життєвих обставинах -  350 осіб на суму 22 4500 гривень;
сім'ям, рідні яких мобілізовані до Збройних сил України для участі в 
АТО  - 31 -  на суму 26000 гривень;
громадяни, які прийняті на військову службу за контрактом – 9 -
на суму 45000 гривень;
на лікування дітей, хворих на муковісцидоз та хронічну ниркову 
недостатність – 5 - на суму 319500 гривень;
за підтримки  депутатів міської ради - 367 чоловік отримали 507100 гривень;
до Дня матері  6 матерям загиблих учасників АТО виділено 30000 гривень.
400 ковельчан, хворих на онкологічні захворювання, впродовж січня – липня 2019 року отримали матеріальну допомогу   на суму 396 000 гривень.

У відділенні запроваджено мультидисциплінарний підхід з надання комплексу послуг одиноким, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують негайного їх вирішення. До складу мультидисциплінарної команди входить соціальний працівник, швачка, перукар і 3 соціальних робітники.

У Ковелі успішно впроваджено  інноваційну модель надання соціальних послуг - відділення  «Університет Ш віку».  Тут проводяться заняття для літніх людей з проведення дозвілля, фізкультурно-масової роботи, гурткової, До них залучені волонтери, які мають досвід  й досконало обізнані з темами програмного курсу. На заняття запрошуються різні фахівці: лікарі, мистецтвознавці, поети, представники державних та громадських організацій. 

Продовжується тісна співпраця між Університетом ІІІ віку м.Ковеля та колективами із міст Хелма, Краснийстава та  Влодави (Республіка Польща). Такі зустрічі сприяють обміну досвідом організаціїщодо нових форм культурно-мистецького дозвілля для слухачів.

Крім  щотижневих занять на факультетах проводились урочисті заходи. Серед значимих -  ІІІ міжнародний фестиваль української пісні «Пісня – лікує душі, об’єднує серця», в якому взяли участь представники Університетів ІІІ віку територіальних центрів соціального обслуговування. На сцені Палацу учнівської молоді свою творчість демонстрували колектив «Зорепад» із смт Турійська, народний аматорський хор ветеранів війни та праці «Надвечір'я» (Старовижівський район), гурт «Забава» (м. Луцьк), фольклорний колектив «Журавка» (м. Володимир-Волинський), хор «Райдуга» (м. Ковель), колективи з Польщі - «Золота осінь» (м. Влодава), «Бабє лято» (м. Хелм), хор «Осінні примулки» (м.Краснистав). 

Відділення стаціонарного догляду для постійного проживання розраховане на 25 ліжко-місць. З початку року його послугами  скористались 18 чоловік, на сьогоднішній день тут проживає 16 осіб.

Приміщення відділення та прилегла територія знаходяться в належному стані. Підопічні мешкають в 11 житлових та мають у своєму користуванні кімнату відпочинку. Відділення оснащене 4 санвузлами, 3 душовими та кімнатою особистої гігієни жінки. У житлових  та побутових приміщеннях зроблено якісний косметичний ремонт, встановлено сучасні металопластикові вікна та вхідні двері.  

Харчування мешканців відділення проводиться 4 рази на добу з дотриманням  добових норм в інтернатних установах і розробленої картотеки страв. Середня вартість харчування 1 підопічного в день – 46 грн, вартість одного ліжко-дня становить 232 грн.

 На усіх підопічних, що мають інвалідність, складені індивідуальні програми реабілітації, видані міською МСЕК, згідно яких вони забезпечені палицями, милицями, інвалідними колясками, ортопедичним взуттям.

Фінансування  територіального центру здійснюється з міського бюджету та спеціального фонду, кошти до якого перераховуються Пенсійним фондом у розмірі, що становить 75% пенсії та 80% соціальної допомоги підопічних.

Фактично на утримання установи з початку року було використано 2391,4 тис. гривень, що становить 100 %  від потреби.

 

 У нашому місті діє ряд громадських організацій, з якими співпрацює територіальний центр. Це – первинні осередки УТОС, УТОГ, «Союз Чорнобиль України», «Захист дітей війни», Товариства Червоного Хреста, «Реабілітаційний центр», Рада ветеранів, релігійні общини  «Ковчег» та «Новий ковчег» ,  а також  благодійні фонди:  « Патріоти Волині», «Допомога дітям Ковеля» (м. Вальсроде, Німеччина).

З метою підвищення ефективності роботи установи  основним завданням, яке щоденно ставиться перед колективом, надання якісних соціальних послуг населенню міста. 

Джерело: Ковельська міська рада
Telegram Channel